Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

The Good Lord Bird – lättsamt om kampen mot slaveriet

Ethan Hawke gestaltar slaverimotståndaren John Brown (1800-1859) som något av en biblisk patriark: skäggig och bokstavligen blästrad av livet som Moses efter 40 års vandring i öknen, ständigt sökande Guds vägledning i striden, skriver Michael Tapper om HBO-serien ”The Good Lord Bird”.

Joshua Caleb Johnson som slavpojke i kvinnokläder och Ethan Hawke som abolitionisten John Brown i HBO-serien ”The Good Lord Bird”.Bild: William Gray
Avrättningen 1859 av abolitionisten och folkhjälten John Brown anses ha varit en av de utlösande faktorerna till det amerikanska inbördeskriget halvtannat år senare. Vid sin död lovsjöngs han av poeter som Walt Whitman och författare som Victor Hugo, minnesmärken restes över honom i flera delstater. Hyllningssången ”John Brown’s Body” blev en populär marschlåt bland nordstaternas soldater och är fortfarande känd även för många som inte har en aning om vem Brown var.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen