Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: USA splittrat kring corona. Med eller utan Trump.

Donald Trump tvekade inte att samla till massmöten.Bild: Carlos Osorio
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det var en djupt splittrad amerikansk befolkning som gick till val. Inte bara i frågan om vem som ska bli president, utan också i synen på covid-19. En av valets hetaste frågor. Smittotalen har på sistone nått extrema nivåer, men oenigheten kvarstår kring hur pandemin ska hanteras.
En färsk undersökning från Pew Research visar att en klar majoritet av den republikanske presidenten Donald Trumps sympatisörer anser att USA har klarat virusutbrottet bra. Många av dem säger sig vara trötta på tjat om corona och anser att stängda verksamheter snarast bör öppna igen. Trump eldade själv under dessa stämningar hela valrörelsen. Dels genom att hålla stora kampanjmöten, där anhängare trängdes utan ansiktsmasker,dels genom att håna sin utmanare Joe Biden för att han inte gjorde detsamma.
Och ifrågasätta forskning och fakta.
Tre fjärdedelar av amerikanerna anser enligt undersökningen att pandemin har bidragit till ökad splittring i USA. Det är anmärkningsvärt, inte minst eftersom trenden har varit den motsatta i många andra länder. I Sverige anser till exempel 58 procent att landet har blivit mer enat under kampen mot smittan.
Men så är fakta också alltjämt fakta i svensk politik och beslut som rör smittskydd fattas i samråd med myndigheters experter. Annat är det i USA där Trump öppnat för att sparka Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci efter valet.
Med sitt ökänt fria förhållande till sanning har Trump genomgående försökt tona ned riskerna med smittan. Efter att själv ha drabbats av viruset och återhämtat sig snabbt har han rentav framställt sig som levande bevis för att farorna överdrivs. Inte ens dödstal kring tusen amerikaner per dygn under sluttampen av valrörelsen fick honom att ändra budskapet.
Splittringen kring viruset lär alltså bestå alldeles oavsett utgången i valet. Efter Trumps erbarmliga mandatperiod med lögn som politiskt redskap återställs respekten för sanning och fakta inte så lätt.
Även i Europa – och Sverige – ökar spridningen av covid-19 oroande snabbt. Men till skillnad från Trump tvekar europeiska ledare inte att vidta åtgärder.
Folkhälsomyndigheten meddelade på tisdagen att 31 nya dödsfall har rapporterats och att utvecklingen på det hela taget snabbt går åt fel håll. Hårdare restriktioner införs i ytterligare tre regioner – Halland, Örebro och Jönköping – och sju av tio svenskar omfattas nu av skärpta förhållningsregler. Dessutom införs regeln att inte fler än åtta personer får sitta vid samma bord på krogen. Regeringen har beslutat om ytterligare 10 miljarder kronor för att hjälpa kommuner och regioner att hantera pandemin. Därtill avsätts 3 miljarder för att bekosta fortsatt storskalig provtagning.
Naturligtvis debatteras hanteringen av smittan även här, men jämfört med USA märks en befriande skillnad i både utgångspunkter och tonläge. Moderatledaren Ulf Kristersson vill att statsminister Stefan Löfven (S) ska kalla riksdagspartiledarna till ett nytt möte om smittspridningen. Han anser att regeringen och Folkhälsomyndigheten har gett dubbla signaler genom att först lätta på restriktionerna och sedan rapportera om försämringar.
"Jag är ingen expert på detta, men jag tycker att politiken måste ha ett tydligt budskap", säger han till Ekot.
I Sverige handlar debatten alltså om budskapets tydlighet. Att läget är mycket allvarligt ifrågasätts inte. Det inger trots allt hopp.
"Fortfarande kan vi med gemensamma krafter bromsa smittan", säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Gemensamma krafttag är möjliga med en grundläggande samsyn kring problemet. Alltså en sådan som finns i Sverige men – med eller utan Trump vid makten – dessvärre saknas i USA.
Gå till toppen