Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Se inte Lundabornas åsikter som störande element.”

Johan Westers påstående att ”vi som redan bor i Lund får akta oss så vi inte hämmar utvecklingen” är obehagligt och visar på en underlig demokratisyn. Det skriver Theo Vareman och Hampus Peterson, grundare av webbtidningen Nyheter i Lund.

Det är svårt att förstå varför Wester uppfattar en skeptisk opinion som ett problem. Bland de större projekt som mött omfattande kritik från stadens invånare ser samtliga ut att ha sjösatts. Spårvägen är ett tydligt exempel, skriver artikelförfattarna.Bild: EMIL LANGVAD
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Entreprenören och Lundaprofilen Johan Wester ondgör sig över den “negativa attityd” han menar präglar debatten i Lund, en attityd som långsiktigt kan få konsekvenser för stadens utveckling (Aktuella frågor 2/11).
Wester ger inga exempel, men det går att tänka sig att han syftar på bland annat diskussionerna kring kvarteret Galten, där ett höghus planeras, och den nya spårvägen genom Lund.
Men Wester har fel när han hävdar att Lundaborna bara säger nej.
I vårt journalistiska arbete på den oberoende webbtidningen Nyheter i Lund, NiL, där vi granskar Lunds kommun och förmedlar nyheter från staden, har vi stött på många Lundabor med åsikter om kommunens utbyggnadsplaner. Om de vi har mött är negativt inställda har de nästan alltid egna förslag. Westers dröm om att leva i en stad där ”människor inte är arga och negativa utan kan framföra konstruktiva idéer och klok kritik” tycks alltså redan vara verklighet.
Det är också svårt att förstå varför Wester uppfattar en skeptisk opinion som ett problem. Bland de större projekt som mött omfattande kritik från stadens invånare ser samtliga ut att ändå ha sjösatts. Att spårvägen, trots de många åsikter och den kritik som förts fram, nu går genom staden är ett tydligt exempel.
Westers påstående att “vi som redan bor i Lund får akta oss så vi inte hämmar utvecklingen” är obehagligt och visar på en underlig demokratisyn. Den lokala demokratin utgår just från de människor som bor i Lund. Att invånarnas åsikter ska ställas åt sidan, som Wester förespråkar, för att uppnå en högre attraktionskraft, visar att han anammat det nyliberala tankegods som ställer demokratin åt sidan för ett förbättrat marknadsvärde.
Till saken bör tilläggas att Westers eget konsultbolag, Skånemotor, är beroende av uppdrag från Lunds kommun och universitetet i form av idéverkstäder, workshops och andra diffusa tjänster.
Samtidigt som Wester får vara med och bestämma namn på spårvagnar så görs stora nedskärningar i äldreomsorg och skola. Lösningen på sådana problem tycks enligt Wester vara att Lundaborna ska gnugga bort sina sura miner.
Självklart måste Lund utvecklas – men i det arbetet måste invånarnas åsikter tas till vara, istället för att ses som störande element.
Theo Vareman och Hampus Peterson, grundare av webbtidningen Nyheter i Lund.
Gå till toppen