AnnonsIca Malmborgs

De gör det enklare att hitta rätt bland alla märkningar

Att välja rätt mat och göra bra miljöval är något som många konsumenter önskar göra. Men det är inte alltid så enkelt och ibland kan det kanske kännas hopplöst att sätta sig in i den snårskog av märkningar som finns. Här vill ICA Malmborgs ta ansvar och hjälpa sina kunder till bra val. På samma vis som den lilla lokala handlaren gjorde i början av 50-talet när den första Malmborgsbutiken öppnade, vill det moderna Malmborgs erbjuda sina kunder samma trygghet i att den mat de köper är bra.

Mats Lundin har arbetat i Malmborgskoncernen hela sitt liv.

Bild: Emma Ingolf

– Vi tänker med hjärtat och känner ett starkt ansvar mot våra kunder, säger Mats Lundin, ICA-handlare på Erikslust i Malmö. Vi har alla inom Ica Malmborgsgruppen ett extremt stort färskvarutänk i våra butiker där vi väljer lokala producenter i så stor utsträckning som möjligt. För att hålla hög kvalitet på köttet styckar vi själva 90% av allt som finns på hyllorna.

Mats har arbetat i Malmborgskoncernen hela sitt liv och driver Malmborgs på Erikslust sedan år 2000. Hans pappa arbetade redan på 70-talet med själva Arne Malmborg, så Mats är uppvuxen i livsmedelsbranschen och med Malmborgs filosofi. Han ingår tillsammans med fem andra fristående ICA-handlare från Malmö och Lund i Malmborgsruppen. Alla Malmborgsbutikerna är KRAV och Svanen certifierade. De senaste åren har de tagit ett ordentligt krafttag för att arbeta än mer strukturerat med hållbarhet. Det var då idén om de egna märkningarna kom till och som idag syns tydligt skyltat i alla Malmborgsbutikerna.

– Vi har alltid stora ICA i ryggen, men vi kan ställa ännu högra krav och vara mer snabbagerande i vår lilla lokala grupp, säger Mats Lundin.

Malmborgs har en egen märkning för Skåneproducerade livsmedel.

Bild: Emma Ingolf

Ingen rödlistad fisk i disken

Malmborgs var tidiga med att göra tydligt avstamp för miljön redan för 15 år sedan, när de som första butik i Sverige sedan vägrade ta in rödlistad fisk i fiskdisken. Fisk som inte lever upp till Malmborgs krav säljs helt enkelt inte i disken. Leverantörerna väljs noggrant ut och det ställs krav på att de håller hög standard i sitt hållbarhets- och miljöarbete.

– Våra leverantörer är stolta över att vara med på vår resa. Vi i vår tur är stolta över att ha 200 lokala leverantörer och att kunna stötta även de små företagen.

En stor del av att aktivt arbeta med kvalitet, hållbarhet och miljö är att ta in lokala varor. Närproducerat gör stor skillnad för koldioxidutsläppen. Malmborgs vill dra det närproducerade snäppet längre än bara till Sverige och har därför en egen märkning för Skåneproducerade livsmedel. Malmborgs säljer exempelvis egna ägg från små skånska leverantörer. Allt som kommer från skånska leverantörer är tydligt uppmärkt med Lokalt från Skåne.

Bild: Emma Ingolf

Årets hållbara matbutik

White Guide Green som kartlägger matbutiker ur ett hållbarhetsperspektiv delade ut årets första pris för Årets Hållbara matbutik till ICA Malmborgs Mobilia. Även Malmborgs Erikslust och Malmborgs Clemenstorget fanns med bland de nominerade. Malmborgsbutiker var även nominerade till priserna Årets Gröna Pris, Årets Hållbara Köttpris, Årets Hållbara Fiskpris, Årets Vegopris, Årets Hållbara Brödpris, och Årets Hållbara Fryspris.

– Det hållbara tänket har legat mig varmt om hjärtat så länge jag kan minnas, säger Mats Lundin. Det är exceptionellt viktigt att hjälpa kunden att göra hållbara val i den snårskog av märkningar som finns idag.

Hur du transporterar hem dina varor från matbutiken är ett högaktuellt ämne. Redan innan plastskatten infördes i Sverige arbetade Malmborgs med egna plastpåsar med 80% koldioxidreduktion mot det normala. I dagsläget arbetar de aktivt för att ta fram nya alternativ till plastpåsen. Textilpåsarna som erbjuds till försäljning tillverkas i en process som är rakt igenom Fairtrade certifierad. Produktionen görs i samarbete med Individuell Människohjälp och sysselsätter en stor del av ett litet samhälle i Indien.

– Matsvinnet är ytterligare en viktig sak att minimera i hållbarhetsarbetet. Det har vi arbetat med länge och det som ändå blir över blir till biogas och kompost.

Resurskocken håller matsvinnet nere

Ett väletablerat hållbarhetsprojekt på Malmborgs är Resurskocken som startade för över 10 år sedan och handlar just om att hålla matsvinnet nere. Varje dag går Malmborgs egna kockar runt i butikerna och plockar sina råvaror bland sådant som kan bli svårt att hinna sälja innan utgångsdatum eller om det kan vara svårsålt på annat vis men fortfarande vara en bra ingrediens. Därefter lagar de maträtter i Malmborgs egna kök som säljs som färdigluncher i butiken. Det har blivit väldigt populärt och på Malmborgs Tuna i Lund säljs normalt runt nära 400 lunchlådor om dagen. En ytterligare bonus är att det gör de olika avdelningarna än mer uppmärksamma på var matsvinnet finns så att de kan göra ännu bättre val vid inköp.

En relativt ny märkning på Malmborgs är Nyfiken Vegan som kom för två år sedan. Att äta mer veganskt är bra för både kroppen och miljön, men det kan kännas svårt för många att ändra sina matvanor och att hitta rätt. Därför erbjuder Malmborgs ett brett sortiment av veganska alternativ och märkningen Nyfiken Vegan guidar kunderna att enkelt hitta veganska möjligheter.

– Det ska finnas en bredd i hela vårt sortimentet så att alla kunder kan välja vad som passar dem bäst, säger Mats Lundin. Men oavsett vad de väljer så ska de känna sig trygga i att de har gjort ett bra val när de handlar på Malmborgs.

Bild: Emma Ingolf

Håll utkik efter märkningarna Resurskocken, Nyfiken Vegan och Lokalt Skåne på din närmaste Malmborgsbutik.

Läs mer om Ica Malmborgs hållbarhetsarbete här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan