Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionTerrorgruppen IS

Ola Tedin
IS var aldrig barnens val. Ta hem dem nu.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Några barn leker i al-Hol-lägrets sektion för utlänningar.

Bild: Maya Alleruzzo

Annons

Fyra svenska IS-kvinnor och nio barn är på väg hem till Sverige. De har enligt SVT tagit sig från Syrien till Turkiet, där de idag sitter i förvar. Minst två av kvinnorna kan ha smugglats ut från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Kvinnorna kommer att mötas av polis, Säpo, socialtjänst, Migrationsverket och katastrofmedicin direkt vid den svenska gränsen, uppgav Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, till SVT.

Att de nio barnen kommer till Sverige och undkommer de förfärliga förhållandena i de syriska lägren är givetvis utmärkt. Att svenska myndigheter möter upp och undersöker deras föräldrars göranden i landet är också både välkommet och nödvändigt. Under det så kallade kalifatet skedde mängder av bestialiska övergrepp och även svenskar som rest till landet för att delta eller stödja IS måste givetvis finna sig i att underställas rättslig granskning.

Annons

Annons

Gruppen som snart ska komma till Sverige hade tagit sig till Turkiet. Men de svenskar som är kvar i de kurdkontrollerade lägren al-Hol och Roj är det inte lika självklart att utrikesdepartementet kan transportera hem. Kurdiska myndigheter har uttryckt oro för att de inte ställs till svars för eventuella brott när de kommer hit. Att i efterhand klargöra vem som gjort vad i Syrien är långt ifrån lätt. Människor har dött, flytt och spridits ut och vittnesmål kan bli mycket vanskligt att samla in. En internationell tribunal på plats skulle vara det mest rättssäkra sättet att reda ut de många förgripligheterna under kalifatet, men så länge som dödläget kvarstår och kvinnorna tvingas sitta kvar i lägren drabbas barnen ytterligare.

Utrikespolitiska institutet uppger att det finns mellan 30 och 45 kvinnor från Sverige i läger i Syrien, och att dessa tillsammans har mellan 55 och 80 barn. De har utan egen förskyllan antingen förts till området eller fötts där av föräldrar som sympatiserar med en våldsförhärligande ideologi. Nu är de dubbelt utsatta, dels för konsekvenserna av föräldrarnas egoistiska val och dels för en byråkrati där de och deras behov kommer allra sist.

Annons

Under tiden utsätts de för sjukdomar och svält i en eländig och tröstlös lägertillvaro. EnligtGodmorgon, världen! i P1 har en delegation från utrikesdepartementet besökt lägren och erbjudit svenska IS-kvinnor att transportera hem deras barn.

Ingen ville anta erbjudandet.

"Mina barn dör här med mig”, svarade en av kvinnorna i inslaget.

I Syrien finns alltså nu mellan 55 och 80 barn där ett eller flera när som helst riskerar att dö av vanvård för att föräldrarna har ställt sina egna behov före sina barns.

Det är uppenbart att en förälder som medvetet utsätter sina barn för livsfara inte klarar av föräldraskapet. Här måste samhället agera och skyndsammast ta hem IS-svenskarnas barn.

Nu.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy