Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritik mot entrébygget: ”En förvanskning av kyrkan”

Brågarps kyrka i Staffanstorp skulle få en modern tillbyggnad med kapprum och toalett. Men planerna ser ut att grusas – i ett yttrande från kommunens bygglovshandläggare kritiseras projektet för att hota kyrkans kulturvärde.

Brågarps kyrka har anor från 1100-talet. Kyrktornet är dock i nygotisk stil och byggd på 1850-talet.Bild: Elinor Strand
S:t Staffans församling vill bygga en ny entrébyggnad till Brågarps kyrka. Byggnaden är tänkt att vara lika bred men inte lika hög som kyrkorummet. Ett glasparti är tänkt att binda samman den nya entrén med kyrkan.
Kyrkans nuvarande port skulle därför inte vara synlig utifrån.
Planerna har funnits länge. Kyrkofullmäktige i Staffanstorp gav kyrkorådet i uppdrag att utreda en möjlig entrébyggnad för flera år sedan, berättar Gert-Inge Hanshammar (M), ordförande i kyrkorådet.
– Det är ju ett beslut som ligger tillbaka på förra kyrkofullmäktige, som har uppdragit åt kyrkorådet att genomföra den här utbyggnaden. Och då har vi använt därmed lämplig arkitekt som är väl förtrogen med uppgiften, säger han.
Bakgrunden är att Brågarps kyrka, som har anor från 1100-talet, behöver moderniseras anser kyrkofullmäktige, och bygga till en handikappanpassad toalett. Förrummet i kyrkan är också för litet.
– Man kan inte ta emot sällskap innan exempelvis bröllop eller barndop. Man vill ha en stund i förrummet innan man tar sig in, säger Gert-Inge Hanshammar.
Enligt ritningarna som skickats in till kommunen är tillbyggnaden tänkt att vara 4,6 meter hög, i vit betong och med sadeltak. En stor port i brons ska pryda ingången och till öst och väst ska där vara stora skjutdörrar i glas.
Arkitektfirman Tengboms har inspirerats av en liknande utbyggnad på en kyrka i Viken – Skeppet.
Kyrkskeppet i Viken invigdes 2013. Även då fanns det motståndare som inte ansåg att den moderna arkitekturen harmoniserade med den äldre kyrkmiljön. Arkivbild.Bild: Sonny Thoresen
Eftersom Brågarps kyrka har så högt kulturvärde har S:t Staffans församling varit tvungna att få tillstånd från länsstyrelsen. En antikvarieexpert har tittat på ritningarna för den 96 kvadratmeter stora tillbyggnaden – och i februari i år fick församlingen grönt ljus.
Men när bygglovsärendet behandlades av politikerna i stadsbyggnadsnämnden i oktober blev det stopp. Nu väntar en osäker framtid.
Bygglovshandläggaren på Staffanstorps kommun skriver i underlaget till politikerna att man inte anser att församlingen ska beviljas bygglov. Man menar att den moderna ”tillbyggnaden skulle innebära en förvanskning av kyrkan” och att församlingen inte tagit hänsyn till den äldre kyrkans utseende när de bestämt sig för en modern utformning på den nya entrén.
Nu ska ärendet utredas mer innan beslut om bygglov fattas.
Kyrkorådets ordförande Gert-Inge Hanshammar (M) uppger att han ännu inte hunnit sätta sig in i bygglovsenhetens kritik mot planerna.
– Jag har inte hunnit sätta mig in i deras svar, så jag kan tyvärr inte ge mer svar än att du får återkomma när vi fått återkoppling från kommunen via tjänstemännen.
Gå till toppen