Annons

Annons

opinionSkånes elförsörjning

Aktuella frågor
”Regeringens åtgärder för att lösa Skånes elkris är dyra och ogenomtänkta.”

När landets energiminister, Anders Ygeman (S) inte förmår agera kraftfullt nog måste oppositionen vidta åtgärder. Det skriver Lars Hjälmered, Moderaternas energi- och näringspolitiske talesperson.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

Mycket talar för att situationen i Skåne kan förvärras, med ökade risker för effektbrist i vinter, skriver Lars Hjälmered.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

På två år har Skåne drabbats av två större elkriser som slagit hårt mot företag och tillväxt i regionen. Investeringar har hotats, arbetstillfällen har gått upp i rök och Skånes långsiktiga konkurrenskraft äventyrats. Allt på grund av att det inte finns tillräcklig tillgång till något så grundläggande som elektricitet.

I går tog riksdagens näringsutskott ett viktigt beslut för att lösa den skånska elkrisen. Ett enhälligt utskott tvingar nu regeringen, på initiativ från Moderaterna, att utvärdera de krispaket som regeringen sjösatt. Det är ett första steg i arbetet för att säkra Skånes långsiktiga elförsörjning och stärka regionens tillväxt och konkurrenskraft.

Sedan kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck stängdes för femton år sedan har ingen ny betydande elproduktion skett i södra Sverige. Regeringen har dessutom höjt skatten på kraftvärme, något som gör det betydligt svårare att producera el där den behövs. Samtidigt finns det stora brister i överföringen av el från landets norra till södra delar. Allt detta försämrar eltillgången i Skåne.

Annons

Annons

Problemen har gjort att regeringen satsat på flera krispaket. De har bland annat bestått av ogenomtänkta försök att öka elbolagens investeringar i elnäten, dyra åtgärder för att snabbstarta kärnkraft – som inte varit i bruk på grund av underhåll – och kostsamma upphandlingar av elproduktion vid lokala kraftvärmeverk.

Krisåtgärderna har kostat elkunderna hundratals miljoner kronor, men har inte föregåtts av någon närmare konsekvensanalys. Myndigheten Svenska kraftnät, som ansvarar för det svenska elsystemet, har konstaterat att problemen hade kunnat lösas betydligt billigare.

Mycket talar för att situationen i Skåne kan förvärras, med ökade risker för effektbrist i vinter.

När Anders Ygeman (S), landets energiminister, inte förmår agera kraftfullt nog måste oppositionen vidta åtgärder. Vi börjar på tre sätt:

1. Moderaterna tvingar nu regeringen att utvärdera de ogenomtänkta krispaketen. Regeringens åtgärder för att lösa Skånes elkris är dyra och ogenomtänkta. Nu måste regeringen ta fram en plan för hur den långsiktigt ska lösa elkrisen.

2. Moderaterna har gett regeringen bakläxa när det gäller investeringar i elnäten. En av regeringens åtgärder innebär en lagändring som ger elnätsföretagen högre intäkter. Tanken är att de ska användas till investeringar i elnäten och bygga bort elkrisen på kort sikt. Problemet är att lagändringen inte medför några krav på att nödvändiga investeringar genomförs. Moderaterna har sett till att regeringen dragit tillbaka förslaget och nu måste återkomma med ett förslag som säkerställer investeringar i elnäten som löser Skånes elkris.

Annons

Annons

3. Moderaterna har ställt krav på att regeringen ska driva fram en ny långsiktig elnätsreglering. Staten behöver göra det möjligt för elnätsbolagen att investera i elnäten, allt för att säkra elöverföringen från norr till söder.

Sveriges elnät har byggts ut i omgångar, men idag räcker inte elnätet till. En elnätsreglering som på lång sikt säkerställer investeringar i elnäten och bygger bort brister i överföringen är avgörande för Skånes elförsörjning.

Regeringen har hittills duckat för en av Skånes och Sveriges största utmaningar. Moderaterna satsar på att göra allt vi kan för att förbättra förutsättningarna för Skånes elförsörjning. Allt annat vore att svika Sveriges och Skånes framtida konkurrenskraft och i slutänden även väljarna.

Lars Hjälmered, Moderaternas energi- och näringspolitiske talesperson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy