Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Biden, Harris – och ett USA att ena.

Joe Biden.Bild: Carolyn Kaster
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Världen andas ut. Och – drygt hälften av – amerikanerna jublar: Joe Biden har valts till USA:s 46:e president. Mardrömmen är över.
Redan på fredagskvällen tydde rösträkningen i nyckelstaten Pennsylvania på att Donald Trump hade förlorat. Han skulle inte bli omvald som president. Men valet var jämnt och tv-stationerna ville vara riktigt säkra innan beskedet kom. Det blev sent på lördagseftermiddagen, svensk tid.
Trots Republikanernas krav på juridiska processer och omräkning är saken nu klar:
Joe Biden har de elektorer som krävs för att bli vald. Han kommer att ta över. Och tackar redan ödmjukt för förtroendet.
Demokratin har talat – i ett val med rekordstort deltagande.
Världen kan se fram emot en politiker som kan bygga upp de relationer som har raserats då Trump har läxat upp USA:s allierade och gullat med despoter. Världen kan hoppas på en president som får amerikanerna tillbaka in i arbetet mot klimathotet.
USA kan se fram emot en ledare som lovar att ena ett djupt splittrat land, en president "inte för blå stater och röda stater utan Förenta staterna". Det är en stor utmaning. För även om Joe Biden ska ha fått fler röster än någon före honom, det som kallas popular vote, så röstade ju nästan hälften av väljarna på Trump. Och debatten har varit aggressiv. Ingenting tyder på att Trump kommer att lugna läget nu heller, tvärtom.
Joe Biden, som kommer att tillträda som 78-åring, har suttit mer än 30 år i kongressen och kandiderade till president första gången 1988. Efter att ha förlorat mot Barack Obama 2008 tjänstgjorde han åtta år som vicepresident. Hans erfarenhet kommer nu väl till pass.
Med Kamala Harris som vicepresident blir detta skifte ännu mer historiskt; kvinna och svart för första gången på den posten. Framför allt är hon ändå en erfaren politiker med framtiden för sig. Hon mötte nyheten om segern med en tweet om att valet handlar om så mycket mer än Biden och henne, "det handlar om Amerikas själ och vår vilja att kämpa för den".
Trump har använt sin mandatperiod till att undergräva folkets förtroende för institutionerna, för fakta, för medier – ja, för själva demokratin.
Knappt hade rösträkningen kommit igång så förklarade Trump att han vunnit och att Demokraterna försökte stjäla valet. Hans svar på kraven att räkna varje röst blev ett insinuant "räkna varje legal röst". Många väljare kommer följaktligen att ha svårt att erkänna resultatet.
Republikanerna förklarade också tidigt att de skulle ta avgörandet till Högsta domstolen. Ovärdigt. Trumpismen kommer att leva vidare och det kan visa sig farligt.
I en demokrati måste merparten av väljarnas vilja vinna och det respekterar självfallet varje respektabelt parti. Trump har förlorat – på så många sätt – och solkat ämbetet.
Han fortsätter gorma. Men snart slipper världen bry sig.
Gå till toppen