Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johanna Lindbäck: Ungdomsboken håller på att elimineras

Det går fortfarande att hitta högkvalitativa böcker för ”slukaråldern” 9-12 år – men utgivningen för äldre barn minskar i rask takt. En femtonåring har idag svårt att få sitt liv speglat i litteraturen, skriver Johanna Lindbäck.

Det finns en stark utgivning av barnböcker i Sverige, men utgivningen av ungdomsböcker krymper i rask takt, skriver Johanna Lindbäck.Bild: FANNI OLIN DAHL / TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Jag älskar svenska ungdomsböcker. Inte bara på det godhjärtade ”barnkultur är så viktigt”-sättet, utan på riktigt. De är rappa och modiga, har komplexa karaktärer och lyhörd dialog. De är drivna. Roliga. Jag har varit ett fan länge. Men på sistone har jag märkt att jag jämt hamnar i slukaråldern när jag ska välja nya favoriter. Allt jag brukade älska i ungdomsböckerna har flyttat ner ett snäpp och återfinns nu hos åldern 9-12. Där ges det ut mycket, och en hel del är riktigt spännande. Jag tänker på Elin Nilsson, Mårten Melin, Cina Friedner, Åsa Asptjärn, eller Kristina Sigunsdotter som är August-nominerad med ”Humlan Hanssons hemligheter”. En av årets bästa böcker, och det är ingen slump att den är för mellanåldern. Den utgivningen är inne i en riktig guldålder just nu.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen