Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Osäker framtid för Theodor Jönssons kvarlåtenskap

Theodor Jönssons museum har blivit uppsagt från Esarps skola. Men ännu är det oklart vart sakerna ska ta vägen. Och stiftelsen har ännu inte gett upp hoppet om en lösning.
– Vi hoppas på politiken, säger stiftelsens ordförande Bo Polsten.

Bo Polsten vi en visning av Theodor Jönssons arv.Bild: Astrid Adelgren
I våras fick Theodor Jönssons stiftelse besked om uppsägning från lokalerna i Esarps skola. Detta trots att det står i konstnärens testamente att hans kvarlåtenskap ska finnas och visas just där.
– Det är det styrdokument som vi som stiftelse har att gå efter.
Stiftelsen överklagade uppsägningen till hyresnämnden och menade att den skulle ogiltigförklaras. Men nämnden gick på hyresvärdens linje och menade att den var korrekt gjord.
Det innebär att Theodor Jönssons kvarlåtenskap ska vara ute ur Esarps skola vid årsskiftet. Men ännu finns ingen lösning på vart kvarlåtenskapen ska ta vägen.
– Vi har ingenstans att flytta sakerna. Det är inga små saker att flytta. I ett av rummen finns till exempel ett helt bibliotek, säger Bo Polsten.
Trots att det ser ut som om flytten måste ske har stiftelsen ännu inte gett upp hoppet. Nu hoppas den på politiken.
– Hittills har ärendet behandlats som en fastighetsfråga, men vi menar att det är en kulturpolitisk fråga. Så vi hoppas att frågan tas upp i fullmäktige och att man lägger partipolitiken åt sidan en stund och röstar med hjärtat.
På frågan om var kvarlåtenskapen ska ta vägen efter uppsägningen hänvisar Staffanstorps kommunfastigheters vd Hampus Trellid till stiftelsen.
– Som fastighetsägare kan vi inte ta ansvar för sakerna i lokalerna. Det är som om vi skulle ha ansvar för att flytta kläderna i en klädbutik som sagts upp.
Hampus Trellid menar vidare att Staffanstorps kommunfastigheter på hyresnämndens förfrågan har letat efter en ersättningslokal utan att lyckas.
– Vi har letat i vårt bestånd men vi har inga lagerlokaler. Det vi äger är förskolor, skolor, rådhuset, badet och Magnoliagården. Vi har inte råd att ha tomma lokaler som står väntar på att något behov skulle uppstå.
Och det finns ingen som blivit ledig på grund av någon annan orsak?
– Nej. Men det vi har gjort är att erbjuda stiftelsen en årshyra och 15 000 kronor i flyttkostnader, vilket är brukligt i dessa sammanhang. Men enligt hyresnämnden tackade stiftelsen nej till det, säger Hampus Trellid.
Enligt stiftelsens ordförande Bo Polsten stämmer inte det.
– I vår överklagan ville vi i första hand ogiltigförklara uppsägningen. Men vi har inte tackat nej till ersättningen, säger han.
Gå till toppen