Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pengaregn över studenter: ”Jag trodde inte det var sant”

25 ungdomar från Kävlinge är nu utvalda som årets stipendiater. Allra mest går till sjuksköterskestuderande Marinda Fagerström som får 94 600 kronor.
– Jag blev jättechockad. Visste inte ens att man kunde få så mycket pengar, säger Marinda Fagerström, 25 år.

”Jag var tvungen att fråga flera gånger hur mycket pengar det var”, säger Marinda Fagerström som studerar till sjuksköterska och drömmer om en framtid inom akutsjukvård och ambulansverksamhet.Bild: Privat
Marinda Fagerström från Furulund är inne på sista året på sjuksköterskeutbildningen i Stockholm. För att dryga ut studiebidraget och få ekonomin att gå runt arbetar hon extra på Södersjukhuset.
– Det har varit supertufft att både studera och jobba. Sedan kom corona och det blev undervisning hemifrån. Studierna har tagit mig en termin extra, säger hon.
Fakta

Nils Andréassons minnesfond

I år delar Kävlinge kommun ut 25 stipendium på sammanlagt 730 000 kronor ur Nils Andréassons minnesfond. Den före detta fartygselektrikern testamenterade sina pengar så att de kan delas ut till studier för personer från hans hembygd i Stävie och Lackalänga.

Ett basbelopp vardera, 47 300 kronor, tilldelas Anna Elmvik från Furulund som studerar till specialistsjuksköterska, Frida Hansson som bor i Lund och studerar till civilingenjör inom riskhantering, och Emil Holgersson som bor i Malmö och studerar trädgårdsnäring.

Följande 23 studenter får 23 650 kronor vardera: Johanna Åkesson, Julius Ekstrand, Simon Ljungbeck, Gustav Bokelid, Malin Henriksson, Ronja Ann-Sofie Holmkvist, Johan Wulff, Johanna Städe, Elin Luedtke, Cornelia Appelhoff, Konrad Rundquist, Linnea Gustafsson, Daniel Nilsson Brodén, Joel Dahlquist, Jonna Karlberg, Martin Karlsson, Alice Arnesson, Erik Olsson, Linnea Dahl, Erika Sällberg, Karl Viktor Axel Hansson och Sofia Therese Söderbom.

Kulturskolans premier går till Viggo Bodestedt och Elin Engberg.

Det var hennes föräldrar och mormor som tipsade om att stipendiet fanns att söka.
– Jag sökte men hade inte så stora förhoppningar och hade glömt bort det när jag blev uppringd. Jag blev jättechockad både att jag fick det och att det var så mycket pengar, säger hon.
Hon började arbeta inom vården redan som 18-åring, då på Billingshälls demensboende i Kävlinge.
– Jag insåg att jag tyckte om att jobba med människor, jag tyckte det var roligt och fick mycket beröm. Det är mitt kall att hjälpa människor, säger hon.
Extraarbetet på Södersjukhusets hjärtavdelning är både kul och lärorikt tycker hon. Men just nu lite krångligare än vanligt:
– Corona har gjort arbetet tyngre. Vi har en del coronapatienter, hos dem har man full skyddsutrustning. Men även hos de andra har vi visir och det försvårar arbetet. Patienterna har svårt att höra vad vi säger och det är otympligt när man tar prover, säger hon.
Vart pengarna ska gå vet hon ännu inte.
– Det är dyrt att leva i Stockholm så jag tror jag sparar en del och kanske betalar av en del på studieskulden, säger hon.
Gå till toppen