Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minister öppnar för att rädda virusminkar

Alla danska minkar måste inte nödvändigtvis avlivas, enligt livsmedelsminister Mogens Jensen (S). Uttalandet innebär en tvärvändning från de tidigare beskeden från Jensen och statsminister Mette Frederiksen.

Döda minkar i danska Holstebro innan kadavren dumpades i massgravar. Bild från 9 november.Bild: Morten Stricker/Ritzau/TT
– Minkuppfödningen kan inte rå för coronan. Vi gör vad vi kan för att se huruvida det är möjligt att spara avelsdjur, säger Jensen till bland annat TV Midtvest.
– Regeringen har inget emot minkuppfödning. Tvärtemot har vi varit med och främjat aveln. Det är en viktig ekonomi och innebär många arbetstillfällen.
Ordern att avliva samtliga danska minkar – även friska djur i områden utan coronasmitta – kom i fredags och har sedan dess fått utstå skarp kritik då regeringen inte har lagen på sin sida i masslaktsuppmaningen. Förvirringen kring minkhärvan har lett till att oppositionen kräver livsmedelsministerns avgång.
Venstres Thomas Danielsen kritiserar Jensens kovändning ”i elfte timmen”.
– Människor har redan slaktat sitt livsverk, och så kommer ministern med den här efterklokheten, säger han.
Minkindustrin i Danmark har bestått av uppskattningsvis 15–17 miljoner djur. Flera miljoner har redan avlivats och därefter dumpats i massgravar.
Gå till toppen