Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionDragkampen om Förintelsemuseet

Ola Tedin
Självklart ska museet om Förintelsen till Skåne.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Såväl Malmö som Landskrona har många historiska kopplingar till Förintelsens överlevare.

Bild: Albin Brönmark

Annons

Malmö eller Stockholm? Frågan om var det planerade statliga Förintelsemuseet ska ligga engagerar. Ska det ligga i Sveriges huvudstad? Eller i Skånes största stad Malmö, dit Folke Bernadottes vita bussar kom våren 1945, lastade med människor som med nöd och näppe överlevt historiens värsta brott.

Annons

Annons

Malmö satsar helhjärtat för att få stå värd. Som ett led i detta invigde kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tillsammans med partikollegan och utbildningsministern Anna Ekström utställningen I livets väntrum på Borgarskolan i veckan. Att utställningen hamnat just där beror på att den under våren 1945 fick agera tillfälligt sjukhus åt utmärglade och sjuka före detta lägerfångar.

Så att Malmö, som besitter platser och byggnader där överlevare från det organiserade folkmordet fick uppleva sin första tid i frihet, har tydliga historiska kopplingar till ämnet bör vara bortom allt tvivel. Men att striden kring placeringen verkar stå mellan Malmö och Stockholm känns ändå onödigt.

Och inte då bara för att Malmö givetvis är ett så mycket bättre val än den museitäta huvudstaden.

Utan för att valet självklart borde stå mellan Landskrona och Malmö av den enkla anledningen att båda städerna ju har likartade historiska kopplingar till temat. Även i Landskrona togs överlevare emot och också dit tog sig danska judiska flyktingar över Sundet för att undgå nazisternas förföljelse under ockupationen. Flyktingmottagandet efter kriget koordinerades också från staden, som händelsevis inviger en egen utställning på temat den 21 januari på Citadellet.

Varför ska valet tvunget alltid stå mellan huvudstaden och någon annan ort? I det här fallet borde det stå mellan Malmö och Landskrona.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy