Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wutzler: Vi ser inte folkomröstningar som ett bra demokratiskt verktyg

Målet: runt 2750 lokala underskrifter. Strax innan jul kan kommunfullmäktige avgöra om Vellingeborna får folkomrösta om Naturums och konsthallens framtid. Ett förslag som får uppbackning av en enad opposition, men möts av motstånd från styret:
– Vi ser inte folkomröstningar som ett bra demokratiskt verktyg, säger Carina Wutzler (M).

I måndags kväll fattades beslutet i fullmäktige. Naturum och konsthallen på Falsterbo Strandbad ska stänga vid årsskiftet – och sex fastanställda förlorar jobben.Bild: Lars Brundin
Sydsvenskan har tidigare berättat att Falsterbonäsets naturvårdsförening (FNF) arbetar för en folkomröstning i frågan. Styrelseledamoten Daniel Johnsson säger att förhoppningen var att saken inte skulle drivas så långt – att man skulle hitta en lösning tillsammans med kommunledningen.
De planerna grusades när Moderaterna klubbade sin budget sent på måndagskvällen, backade av Kristdemokraterna. I nästa steg röstade M och KD också ner det säryrkande där Miljöpartiet krävde att samtliga fullmäktigepartier skulle få avgöra Strandbadens framtid i ett enskilt beslut.
– För oss är detta sista striden. Många naturälskande profiler här nere är otroligt trötta på politikens ständiga motarbetande och dolda agendor, säger Daniel Johnsson.
I nuläget har protestlistorna samlat närmare 1900 underskrifter från röstberättigade personer som är folkbokförda i Vellinge kommun. Nu satsar FNF på att plocka hem de sista namnen innan fullmäktiges nästa möte i mitten av december.
”Vi har en parlamentarisk demokrati och allmänheten utser politiker att fatta de tuffa besluten. Sen får Vellingeborna betygsätta vart fjärde år”, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).Bild: Hussein El-alawi
Moderaterna, som styr Vellinge i ensam majoritet, har 26 mandat. Det innebär att partiet måste ha uppbackning om man ska komma upp i de två tredjedelar av fullmäktigeledamöterna som krävs för att stoppa folkomröstningen, förutsatt att tillräckligt många skriver under.
– Vi ser inte folkomröstningar som ett bra demokratiskt verktyg. Helhetssynen försvinner. Det handlar om komplexa frågor som inte alltid kan besvaras med ett ja eller nej, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).
– Vi har en parlamentarisk demokrati och allmänheten utser politiker att fatta de tuffa besluten. Sen får Vellingeborna betygsätta vart fjärde år. Vi kan inte folkomrösta i alla svåra frågor.
Gör det här att ni avvaktar i planerna för Falsterbo Strandbad?
– Nej. Förvaltningen arbetar vidare utifrån KF:s beslut om ändrad inriktning från 2021.
”Vi tycker precis som många andra partier att det är kontroversiellt att det går så fort med Strandbaden. Men eftersom M nu har bakat in det i budgeten så måste vi acceptera det”, säger Kjell Bornhager (KD).Bild: Albin Brönmark
KD:s Kjell Bornhager menar att partiet inte backade M i beslutet om Strandbaden. Att han röstade emot MP:s förslag beror på att han är skeptisk till att lyfta ut enskilda ärenden i så kallade säryrkanden.
Även när det gäller en akut fråga som att stänga verksamheter och avskeda kommunanställda?
– Vi kunde markerat genom att avstå. Det finns lite kontroversiellt i detta beslut eftersom det sker med lite kort varsel.
Hur ställer ni er till en folkomröstning?
– Nu talar jag i egen person, men kommer frågan upp så måste man lyssna på medborgarna.
Sydsvenskan har också varit i kontakt med Vellinges övriga fem oppositionspartier, som alla är positiva till FNF:s initiativ.
– En folkomröstning är unik för vår kommun, och rådgivande. Den övertar inte demokratins funktion, men visar tydligt på människors engagemang, säger Henrik Thorsell, gruppledare i Liberalerna.
För oavsett om resultatet blir att invånarna vill bevara Naturum och konsthallen, så ligger bollen hos Moderaterna. Precis som Henrik Thorsell påpekar är en folkomröstning bara vägledande, i nästa steg kan M med ett mandats övervikt välja att rösta ner beslutet.
– Det skulle skapa otroligt mycket badwill. Vi tar ett steg i taget nu, säger FNF:s Daniel Johnsson.
Fakta

Kommunala folkomröstningar

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Om 10 procent av de som har rätt att rösta i en kommun eller en region begär det måste kommun- eller regionfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Kommun- eller regionfullmäktige kan själva besluta att fråga de boende i kommunen eller regionen vad de tycker i en viktig fråga genom en folkomröstning. Fullmäktige kan begränsa folkomröstningen till en viss del av kommunen eller regionen. Rösträtt har då alla som har rösträtt vid kommunala val i det område där folkomröstningen ska hållas.

Källa: Riksdagen

Gå till toppen