Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: Baluchistan sätts på kartan i angelägen ungdomsroman

”Den riktiga solen” handlar om Salman, vars föräldrar är politiska flyktingar från en av Irans mest eftersatta regioner. Peimaneh Mollazehi belyser baluchernas eländiga levnadsvillkor, men utan att frossa i misären.

Peimaneh Mollazehi är vårdlärare och jobbar på ett gymnasium i Stockholm. Hennes debutroman ”Den riktiga solen” (Lilla piratförlaget) utspelar sig i Baluchistan i Iran, där hon själv är född.Bild: Stefan Tell
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Salman är en drömmare. Det som för till fället upptar hans tankar när han slutar lyssna på lektionen och i stället tittar ut genom fönstret är den inplanerade solsemestern. Tillsammans med sina föräldrar ska han flyga för första gången, och han ser fram emot att äntligen få berätta om en spännande resa efter sommarlovet. Han är tolv år men har – till skillnad från sina klasskamrater – varken rest långt eller bott på hotell. Men denna sommar ska det bli ändring på det då hans mamma och pappa – båda politiska flyktingar från Baluchistan i Iran – sedan länge sparat för att komma hela vägen till Spanien.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen