Annons

Annons

Annons

kulturBarnkultur

Shora Esmailian
Baluchistan sätts på kartan i angelägen ungdomsroman

”Den riktiga solen” handlar om Salman, vars föräldrar är politiska flyktingar från en av Irans mest eftersatta regioner. Peimaneh Mollazehi belyser baluchernas eländiga levnadsvillkor, men utan att frossa i misären.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Peimaneh Mollazehi är vårdlärare och jobbar på ett gymnasium i Stockholm. Hennes debutroman ”Den riktiga solen” (Lilla piratförlaget) utspelar sig i Baluchistan i Iran, där hon själv är född.

Bild: Stefan Tell

Annons

Salman är en drömmare. Det som för till fället upptar hans tankar när han slutar lyssna på lektionen och i stället tittar ut genom fönstret är den inplanerade solsemestern. Tillsammans med sina föräldrar ska han flyga för första gången, och han ser fram emot att äntligen få berätta om en spännande resa efter sommarlovet. Han är tolv år men har – till skillnad från sina klasskamrater – varken rest långt eller bott på hotell. Men denna sommar ska det bli ändring på det då hans mamma och pappa – båda politiska flyktingar från Baluchistan i Iran – sedan länge sparat för att komma hela vägen till Spanien.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan