Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Trots ett kärvt ekonomiskt läge kan vi behålla skolpengen på samma nivå

De ytterst begränsade effektiviseringar som behöver göras efter att statsbidraget räknats in, kommer att ske inom administrationen på förvaltningen, skriver Sara Wettergren (L) om skolorna i Malmö.Bild: Alexander Olivera/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Svar på insändare av lärare och föräldrar till skolbarn i Malmö.
Framtiden börjar i klassrummet. Alla barn, oavsett bakgrund, ska kunna utvecklas i det svenska skolsystemet. En likvärdig skola av hög kvalitet är därför den bästa investeringen ett samhälle kan göra.
Vi är många som känner ett stort engagemang för skolan och är måna om att den ska få rätt förutsättningar. Detta engagemang kan dock inte motivera att göra avsteg från verkligheten i beskrivningen av förhållandena i Malmö, såsom jag upplever att skribenterna gör i ett debattinlägg (9/11).
Malmös skolor får i nästa års budget full kompensation för kostnadsökningar och demografi, det vill säga att eleverna blir fler. Därutöver görs en särskild satsning på elevhälsa på fem miljoner kronor. Totalt får grundskolan 200 miljoner mer år 2021 än innevarande år. Till detta kommer även ökade statsbidrag. De ytterst begränsade effektiviseringar som behöver göras efter att statsbidraget räknats in, kommer att ske inom administrationen på förvaltningen. Skolpengen, som styr hur hög ersättning respektive skola får, kommer inte att påverkas. Ingen kommer att behöva lyckas med mer för mindre pengar.
Trots ett kärvt ekonomiskt läge har detta varit möjligt genom att kommunledningen genomför en strukturell omfördelning där de mjuka nämnderna, bland annat skolnämnderna, prioriteras före de hårda.
Inte heller för innevarande år påverkades skolpengen. Grundskolenämnden har tvärtom gjort ett stort överskott, vilket möjliggjorde att vi nyligen kunde dela ut ytterligare 40 miljoner till skolorna för att kunna göra engångsinköp till kvalitetshöjande insatser, som till exempel läromedel.
Meritvärdena och behörigheten till gymnasiet för Malmös skolelever har aldrig någonsin varit så höga som år 2020. Resultaten är en del av en tydlig trend där det går allt bättre för stadens elever. I år klättrar Malmö 101 placeringar i Lärarförbundets ranking över bästa skolkommuner.
Precis som att vi inte kan använda engagemanget för skolan för att slira på fakta, bör vi heller inte använda det för att vara orealistiska. Malmö, precis som de flesta andra kommuner, står inför tuffa år ekonomiskt med ett förväntat glapp mellan intäkter och kostnader. I de tiderna är det viktigt att ha god kostnadskontroll och att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för verksamheterna – även skolan. Kommunledningens fokus är att ge skolan resurser och arbetsro för att kunna fortsätta på den inslagna vägen. Vi behöver höja lärarnas status och fokusera på kärnuppdraget: undervisningen. Vi kan inte vara nöjda förrän varje elev i Malmö tar studenten.
Med facit i hand kan vi konstatera att det aldrig fanns någon fog för den oro som uttrycktes i samband med kommunledningens budget förra året. Det finns det heller inte i år. Kommunledningen har lagt en ansvarsfull budget som ger goda förutsättningar att utveckla och fördjupa arbetet med varje elevs bästa skola.
Sara Wettergren (L) Ordförande grundskolenämnden i Malmö
Gå till toppen