Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi ska inte trycka in barn i trånga fack

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Gender reveal parties är skräp. I samma sekund som festernas deltagare får reda på barnens kön, är barnens öden så gott som bestämda. Från barnens första dagar i livet klär vi pojkar i blått och flickor i rosa. Vi sätter traktorer i händerna på pojkar och dockor i händerna på flickor. Vi väljer att göra det. Inte barnen. De har inget val.
Vi säger nej till pojkar som vill dansa balett och vi säger nej till flickor som vill fäktas. Vi säger att ”flickor inte intresserar sig för rymden eller dinosaurier”, och vi säger att ”pojkar inte intresserar sig för bakning eller pyssel”.
Vi gör aktiva val att fortsätta upprätthålla unkna könsroller och patriarkala strukturer när vi behandlar barnen på detta sättet. Ja, barn föds med könsorgan som skiljer sig från varandra, men det betyder inte att vi ska skilja på barnen. Det betyder inte att vi ska trycka in barnen i trånga fack. Det betyder inte att vi ska stjäla barnens drömmar eller hindra barnen från att utforska och hitta sina egna identiteter.
Kaj Lundberg
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen