Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höörs IS får damlag i fotboll

Många i tjejlaget i Höörs IS har spelat ihop sedan de var små. Nu har de bestämt sig för att satsa fullt ut tillsammans – genom att bilda ett damlag.

Hela gänget samlade. Många av tjejerna har känt varandra sedan barnsben.Bild: Astrid Adelgren
För många i tjejlaget kom fotbollen in tidigt i deras liv. Och många av flickorna har spelat ihop väldigt länge.
– Vi är som en liten familj, säger Hilda Christensen.
När de nu började komma upp i 16-årsåldern fanns det egentligen bara två alternativ: att lägga ner laget eller att starta ett damlag.
Detta eftersom det inte finns några juniorserier för tjejlagen i Skåne förutom för dem som elitsatsar.
Efter att deras ledare pratat med var och en av dem stod det ganska snart klart att det skulle bli det senare alternativet. Laget var redo att satsa.
– Vi ville fortsätta spela tillsammans, det betyder jättemycket, säger Tilde Åkesson.
Nu står det alltså klart att Höörs IS får ett damlag i fotboll - och ett ungt sådant.
Att det kan bli en utmaning att möta spelare som är mycket äldre är tjejerna beredda på. Likaså är de medvetna om att det nu kommer att bli mer fokus på resultatet, även om det kommer fortsätta att handla om att ha kul.
– Man kanske får lite mer press på sig, säger Tilde Åkesson.
De ger också flera exempel på hur damfotboll inte prioriteras lika högt som herrfotboll.
Inom Höörs IS kommer man dock se till att det råder full rättvisa mellan herrspelare och damspelare, när det gäller allt från träningstider till hur mycket pengar som satsas på de respektive lagen.
I början på nästa år räknar man med att komma i gång på riktigt. Förutom det nuvarande tjejlaget finns det plats för ytterligare några nya spelare. För den som är intresserad kan man kontakta tränaren Mikael Hansmar.
– Detta känns coolt eftersom vi inte haft något damlag på väldigt länge, säger Hilda Christensen.
Gå till toppen