Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö behöver tid för att tolka regeringens nya stränga budskap

Regeringens skärpta coronabudskap på måndagen öppnar för frågor. Malmö stad ska ägna veckan åt övervägningar. Begränsat tillträde till fritidsgårdar, simhallar och torghandel tillhör det som ska diskuteras.
– Det är en balansgång, säger ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Regeringens nya månadslånga förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer från den 24 november är entydigt.
Men statsminister Stefan Löfvens önskan om att åttapersonersgränsen blir en norm för hela samhällslivet ställer svåra frågor till individer, organisationer och kommuner.
Per-Erik Ebbeståhl är Malmö stads ledningsstrateg.Bild: Johan Nilsson/TT
Malmö stads ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl konstaterar att den skarpa åttapersonersgränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för kommunens del främst gäller kulturinstitutionerna.
– Den andra delen gäller grundbudskapet. Hur ska vi förstärka det personliga ansvaret för att minska de sociala kontakterna så mycket det bara gå? säger han.
Vid måndagens pressträff nämnde statsministern ett konkret exempel: ”Gå inte till biblioteket”.
På Malmös bibliotek gäller redan tillfälliga coronarestriktioner med nya besöksgränser, slopade sittplatser och ett uttalat budskap om att biblioteken för närvarande inte är några mötesplatser.
Nu väcks frågor om det är motiverat med ytterligare lokala begränsningar för biblioteken, simhallarna, fritidsgårdarna och annan öppen verksamhet som kommunen driver, konstaterar Per-Erik Ebbeståhl.
–Hur ska vi se på den typen av verksamheter nu när man har den tydliga inriktningen att minska sociala kontakter?
Malmö stad avvaktar med nya besked. Per-Erik Ebbeståhl säger staben för coronahanteringen kommer att ta resten av veckan på sig för att överväga hur kommunen kan, bör och ska agera.
– Hittills har vi försökt hålla oss till Folkhälsomyndighetens och smittskyddets riktlinjer om att man håller igång vissa verksamheter som är viktiga ur ett övergripande folkhälsoperspektiv. Till exempel att barn och ungdomar får fortsätta träna och delta i idrott inom sina vanliga grupper. Nu hoppas vi på förtydliganden från Smittskydd Skåne eller Folkhälsomyndigheten inför den 24 november.
På en särskild fråga om det kan bli aktuellt att begränsa torghandeln svarar Per-Erik Ebbeståhl:
– I grund och botten är det enskilda medborgare som måste bestämma vad som är rätt. Men det är klart att vi från kommunens sida ska ha en stringent hållning. Så vi kommer att titta på det också, i dialog med smittskyddet. Men det är en utomhusmiljö, inte en tydlig riskmiljö.
Gå till toppen