Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Minken, makten och Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen tvekar inte. Tyvärr.Bild: Philip Davali
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Ett grattis fick Mette Frederiksen förra veckan. Sajten Politico såg henne som en av vinnarna när Donald Trump röstades bort: "Att ha en president i USA som inte vill köpa en del av ditt land gör säkert livet lättare för den danska statsministern."
Annars har hennes regering det hett om öronen efter att hon sett till att slakta en hel dansk miljardomsättande näring. Dådkraft gick före lag, före expertråd och eftertanke, när alla minkar skulle avlivas – också de friska. Det är ofta frestande för en ledare, men sällan klokt. Denna gång blev det ett maktingrepp utan stöd i grundlagen.
Först reagerade regeringen inte alls på uppgifter under hösten om coronavirus i minkfarmer. När mutationen cluster 5 upptäcktes i djuren – och i farmanställda – agerade Mette Frederiksen blixtsnabb: slakta minkarna. Också de friska.
Överilat, skulle det visa sig.
Nu ligger en lukt av minkkadaver över de sju kommuner på Nordjylland som stängdes ner i samma andetag. Över människorna som förlorat sitt livsverk och levebröd. Över den eftertankens kranka blekhet som bredde ut sig över dansk politik när det stod klart att det visst gick lite för raskt här.
Att avliva sjuka djur fanns det uppenbarligen lagutrymme för. Men inte alla minkar.
Det tänkte ingen på. Livsmedelsminister Mogens Jensen fick försöka trumma igenom en snabblag så att ordern kunde bli laglig, i efterhand. Så flyttades skulden runt och Jensen, som Ekstra Bladet blixtsnabbt döpte till Mink-Mogens, väntas få förklara sig.
Dagens djurhållning är problematisk, inte bara i Kina. Pälsnäringen ifrågasätts, både i ett djur- och ett smittskyddsperspektiv. Att minkar i små burar smittar varandra är inte svårt att förstå, att mink och människa är så lika att smittan hoppar är kanske mer otippat. Fast allvarligt.
Ändå måste en ledare våga låta bli att agera innan fakta finns på plats. Fort är ofta fel.
Gå till toppen