Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alltfler blir svårt sjuka i covid-19

Antalet covidsjuka fortsätter att öka i Sverige – liksom antalet som behöver intensivvård. – Vi ser en snabb och negativ utveckling, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

61 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Bild: Amir Nabizadeh/TT
Ungefär 40 procent av alla patienter inom intensivvården är nu covid-19-patienter. Intensivvårdskapaciteten är fortfarande god nationellt, men smittspridningens utveckling oroar.
Just nu intensivvårdas 167 covid-19-patienter i Sverige. Utöver det behandlas 1 288 patienter för sjukdomen på andra sjukhusavdelningar enligt Socialstyrelsen.
61 nya dödsfall med bekräftad covid-19 i Sverige rapporterades under tisdagen och därmed har totalt 6 225 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 192 439 personer i landet konstaterats smittade.
För att bromsa smittspridningen presenterades nya begränsningar av allmänna sammankomster i måndags. Men oklarheter råder och restriktionerna har tolkats olika på olika håll. Statsepidemiolog Anders Tegnell kan dock inte ge något klargörande besked.
– Nu väntar vi på att det ska bli väldigt tydligt med lagstiftningen, så vi får vänta med en kommentar till det, säger han.
Det har också börjat debatteras om att stänga gymnasierna igen. Bland annat har Kristdemokraterna lyft frågan till regeringen.
– Vi följer frågan och har en diskussion med Skolverket och utbildningsdepartementet om det. Vi får se hur vi landar, säger Tegnell.
Det pågår även initiativ för att nå unga bättre, enligt Svante Werger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Gruppen står nu för en stor del av smittspridningen i landet.
– Det är en utmaning som vi jobbar med, säger han.
Werger inskärper också vikten av att alla bidrar till att minska smittspridningen.
– Det ska inte finnas något tvivel om vad som gäller och hur man ska bete sig i olika situationer. Jag utgår från att det som regeringen aviserade i går kommer att bidra till att öka tydligheten ytterligare om att det är allvar nu. Alla måste agera för att minska smittspridningen.
Internationellt fortsätter ökningen av coronaviruset i ungefär samma takt som tidigare.
– Det är en stor ökning i USA som får stort genomslag just nu. Däremot börjar det lugna sig i Europa, säger Tegnell.
– Vi får hoppas att den utvecklingen håller i sig, men det är alldeles för tidigt att säga.
Gå till toppen