Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Slöjförbud” i skolan stoppas av domstol

Skurup och Staffanstorp måste upphäva sina beslut om att inte acceptera huvudduk i skolan. Förvaltningsrätten slår fast att besluten strider mot grundlagens bestämmelse om religionsfrihet och mot Europakonventionen.

Förbud mot huvudduk i skolan strider mot religionsfriheten och Europakonventionen, enligt förvaltningsdomstolen.Bild: Carina Johansen/NTB/TT
Domarna gäller Skurup och Staffanstorp som fattade sådana beslut förra året. I Staffanstorp gällde det barn i förskola och grundskola upp till och med sjätte klass. I Skurup omfattades både personal och elever i förskola och grundskola.
– En inskränkning av religionsfriheten kräver lagstöd, något som saknas i dessa fall, säger chefsrådman Peter Kristiansson i ett pressmeddelande.
Varken skollagen eller någon annan lag ger en kommun rätt att besluta om sådana inskränkningar, fortsätter han.
Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) meddelade på onsdagen att Staffanstorp tänker överklaga förvaltningsrättens dom. Om även högre instans säger nej, kommer man att ”skruva på beslut och ordalydelse”:
”Religionsfrihet råder, men unga människor måste också ha rätten att avstå att bli påtvingad dessa typer av uttryck, oavsett om det kommer från klanledare, religiösa ledare eller den egna familjen.”, skriver kommunalrådet på sin Facebook-sida.
Inledningsvis använde Staffanstorp ordet ”slöjförbud”. Senare backade kommunen från formuleringen och kallar det istället ”riktlinje”. I en intervju med Sydsvenskan förra året berättade utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M) att det inte får några praktiska konsekvenser i skolan.
– Det viktiga för oss är att visa vår ståndpunkt i den här frågan. Vi vill skicka ut signaler om att vi värnar barns rätt att vara barn, att vi motsätter oss den här sexualiseringen av barn som vi menar att huvudduken innebär, sade hon.
Ett vanligt argument för att så kallat slöjförbud skulle vara lagligt är att Europadomstolen i flera tidigare domar har godtagit förbud mot huvudduk. Men dessa domar har gällt länder där ett sådant förbud anses legitimt och godtagbart, enligt rådman Henrik Hedman. Läget är annorlunda i Sverige, konstaterar han.
I den svenska riksdagen har förslag om förbud mot huvudduk avslagits och konstitutionsutskottet har uttalat att lagstiftning som förbjuder slöja ute i samhället eller för barn i vissa verksamheter inte är aktuell. Därmed saknas lagligt stöd för att besluta om sådana förbud på kommunal nivå, enligt förvaltningsrätten.
Tidningen söker kommunernas ansvariga politiker för fler kommentarer.
Gå till toppen