Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slopat fritt gymnasiesök kan mötas med egen skola i Lomma

Den 2 december avgör kommunstyrelsen i Lund frågan om man ska säga upp avtalet om fritt gymnasiesök för alla unga i Skåne.
I Lomma presenteras ungefär samtidigt en utredning om bygget av ett eget gymnasium.

– Om samverkansavtalet sägs upp och inte ersätts med något annat förblir ändå Lommas ungdomar förstahandssökande i Lund, säger Fredrik Axelsson (M), ordförande i Lommas barn- och utbildningsnämnd.Bild: Tom Wall
Läs också S och FNL förenas: Säg upp Fritt sök
Det är partierna Förnyalund, FNL, och Socialdemokraterna som vill säga upp avtalet som ger alla unga rätt att fritt söka gymnasieskola i Skåne.
Om S och FNL får som de vill kan ett nytt system börja gälla till höstterminen år 2022. I nuläget saknas majoritet för förslaget. Moderaterna – som ännu inte bestämt sig – blir det parti som avgör.
Kattedralskolan är ett av flera gymnasier i Lund som har många elever från grannkommuner som saknar egen gymnasieskola.Bild: Ingemar D Kristiansen
I Lomma går huvuddelen av alla gymnasieelever på skolor i Lund. Fredrik Axelsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Lomma, menar att detta inte kommer att förändras. Lagen ger elever i kommuner utan gymnasium rätt att söka till närmaste gymnasiekommun på samma villkor som den kommunens egna ungdomar.
– Om samverkansavtalet sägs upp och inte ersätts med något annat förblir ändå Lommas ungdomar förstahandssökande i Lund, säger han.
Fredrik Axelsson är ändå öppen för att utvärdera och se över det nuvarande avtalet
Samtidigt som S och FNL i Lund länge signalerat att man vill säga upp avtalet har Lomma utrett bygget av ett eget gymnasium. Resultatet ska presenteras den 8 december.
Läs också Nytt gymnasium i Lomma kan avgöras i Lund
Fredrik Axelsson menar att det finns faktorer som talar för ett bygge.
– Antalet gymnasieelever väntas öka med omkring 10 000 fram till 2027. De flesta kommer att finnas i sydvästra Skåne. I min värld vore det orimligt om bara Lund skulle bygga nya gymnasier.
– Lomma har numera en så stor befolkning att en egen gymnasieskola som kan ta emot elever från vår och andra kommuner är intressant, säger han.
Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge, menar att ett uppsagt avtal vore olyckligt.
– I början av 2000-talet utredde Kävlinge kommun om vi skulle bygga en egen gymnasieskola. Lund ville att vi skulle låta bli eftersom man hade många tomma gymnasieplatser. Synpunkterna från Lund hade stor betydelse när vi sedan beslöt att inte bygga.
Pia Almström ser ingen annan tänkbar antagningsmodell än den som redan gäller.
– Platser ska fördelas efter kunskap. De som har bäst betyg ska komma in.
– Om man i Lund har ont om gymnasieplatser borde det ju finnas utrymme för fler entreprenörer att starta fristående gymnasier, säger hon.
Gå till toppen