Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Knarkåtal mot exminister dras tillbaka

USA planerar att häva narkotika- och korruptionsanklagelserna mot Mexikos förre försvarsminister Salvador Cienfuegos. Men det är inte tal om ett frikännande – utan Cienfuegos ska i stället utredas i Mexiko.

Teckning av Mexikos förre försvarsminister Salvador Cienfuegos i rätten i Los Angeles i oktober.Bild: Bill Robles/AP/TT
General Salvador Cienfuegos var en nyckelfigur i Mexikos krig mot narkotikakartellerna under sin tid som försvarsminister mellan 2012 och 2018. I mitten av oktober greps han av USA:s narkotikapolis i Los Angeles, anklagad av amerikanska myndigheter för pengatvätt och för att ha skyddat knarkkartellen Beltrán-Leyva, iscensatt insatser mot rivaliserande karteller samt varit delaktig i knarksmuggling.
72-åringen har sedan dess suttit häktad i USA. Mexiko överraskades av gripandet och har uttryckt sitt missnöje med att man inte förvarnades om anklagelserna och det planerade gripandet, vilket tärt på relationen mellan länderna.
”Det amerikanska justitiedepartementet har beslutat att begära att USA:s brottsanklagelser mot den före detta ministern Cienfuegos ska upphöra, så att han kan utredas och, om så är lämpligt, åtalas, enligt mexikansk lag,” skriver USA:s justitiedepartement och Mexikos justitieminister i ett gemensamt uttalande.
Varken de amerikanska åklagarna i målet, eller Cienfuegos försvarsadvokater, har än så länge uttalat sig om uppgifterna.
Gå till toppen