Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Länsstyrelsen ger Vellinge bakläxa: alla ska få bada från nakenbryggorna

Länsstyrelsen ger Vellinge bakläxa: det var fel att ge kallbadhusets gäster ensamrätt till de kommunala bryggorna i Skanörs hamn.
Istället har parterna nått en kompromiss – nu är det fritt fram för vem som helst att ta ett insynsskyddat nakendopp i hamnen under vinterhalvåret.

Kallbadhuset i Skanör.Bild: Mats Amnell
I slutet av september drev Moderaterna igenom det omtvistade avtalet med företagarna bakom Skanörs kallbadhus – trots oppositionens och länsstyrelsens protester. Ett beslut som under perioden 1 oktober till 30 april skulle ge betalande gäster ensamrätt till de bryggor som Vellinge kommun byggt och betalt med skattebetalarnas pengar. Övrig tid på året skulle platsen vara öppen för allmänheten.
Länsstyrelsen agerade direkt och startade ett tillsynsärende. Förutsättningen för den dispens man lämnat för bryggbygget i naturreservatet var nämligen att alla skulle ha tillgång till platsen – året runt.
– Vi blev vilseledda i kommunens ursprungsansökan, det är framförallt på grund av det som vi har tagit upp ärendet. När kommunen har fått ett beslut om en dispens, så ska det stämma överens med verkligheten, säger vattenhandläggare Maria Nitare.
– Samtidigt upplever vi att Vellinge kommun har varit väldigt tillmötesgående för att få till en lösning. Det är inget vi har tvingat fram.
Länsstyrelsen har nu beslutat om följande tilläggsvillkor:
• Allmänheten ska alltid ha tillgång till bryggorna.
• Inga skyltar som avhåller folk från platsen får sättas upp.
• Kommunen ska säkerställa den utformning och drift som utlovats.
Maria Nitare har också varit nere i Skanör och träffat företrädare för kallbadhuset och kommunen på plats. Parterna kom fram till en kompromiss: Under vintermånaderna får entreprenören sätta upp insynsskydd längst ut på bryggorna. Mot hamnsidan kommer kajpromenaden att stängas av med en olåst grind – inåt Skanör får man sätta upp ytterligare en avskärmning.
– Vi förstår att man måste sätta upp någon typ av information om att visa hänsyn, oavsett om man är betalande gäst eller inte. Men det ska vara öppet för alla som vill bada, säger Maria Nitare.
När frågan klubbades i kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare i höstas röstade Moderaternas tre ledamöter för avtalet. Liberalerna och Sverigedemokraterna, som har varsin plats, yrkade avslag. Oppositionens huvudargument var att beslutet är ett missbruk av skattemedel som gynnar privata företagare.
Carina Wutzler (M) har samtidigt kontrat med att det handlar om en avvägning: kommunen har gjort en investering på egen mark för att möjliggöra ett efterfrågat kallbadhus – och sedan sjösatt ett avtal med entreprenören för att verksamheten ska fungera.
Hon har också påpekat att det tidigare inte funnits något skriftligt villkor från länsstyrelsen att bryggorna ska vara allmänna. Vilket myndigheten alltså justerat nu.
– Jag tycker man har landat i en tillfredsställande lösning, och uppfattar att även verksamheten tycker det. Så vi kommer inte att överklaga beslutet, säger Carina Wutzler.
Gå till toppen