Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om socialliberaler, elbrist, gymnasielagen och MP.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Sverige behöver socialliberalt parti.
Med erfarenhet av att ha representerat Folkpartiet i Malmö, under 12 år, då som ledamot i fullmäktige är det min bestämda uppfattning att Sverige behöver ett socialliberalt parti. Bengt Westerberg borde ta initiativet till bildandet av detta parti. Socialliberaler hör varken hemma i det borgerliga blocket eller i det socialistiska blocket.
För närvarande har vi ingen hemvist utan utgör enbart en underavdelning till Moderaterna. I detta läge tvingas vi socialliberaler att övervintra antingen hos Moderaterna eller Socialdemokraterna. Vi socialliberaler kommer i denna politiska situation successivt att försmäkta, eller annorlunda uttryckt dö sotdöden. Den politiska vitaliteten i Sverige kommer att som en konsekvens av detta göra en stor allmänpolitisk förlust.
Björn Lagerbäck
Bygg Barsebäck 3.
Med anledning av ledaren (9/11) och Aktuella frågor (6/11): För att klara omställningen och komma ifrån vårt fossilberoende behövs mycket mera elenergi. Om alla eller ganska många bilar och bussar ska vara eldrivna måste elproduktionen öka. Även uppvärmning kommer att kräva mer el. Beräkna hur mycket kWh behövs för att ersätta en liter bensin eller diesel. – det ger en uppfattning om hur många kWh som behövs.
Efter Barsebäcksverkets stängning har vi haft effektbrist i Skåne och den bara ökar. De ledningar som skulle ersätta kärnkraftverket är ju fortfarande inte i drift. Dessa borde ha varit i drift innan kärnkraftverket stängdes.
Statsminister Stefan Löfven (S) sade i partiledarutfrågningen att ström har vi gott om. Men varför kan då inte företagen här i Skåne få bygga ut och öka sin produktion. Exempelvis Pågen med flera företag har uttryckt oro för elbrist.
På grund av denna effektbrist och de framtida behoven borde man planera för mera ny elproduktion i Skåne. De kvarvarande kärnkraftverken börjar bli gamla och kan säkert inte gå för evigt. Sol och vind kommer inte att kunna ersätta dessa utan blir bara ett komplement.
På grund av ovanstående borde vi börja planera för Barsebäck 3 – detta kärnkraftverk som aldrig blev byggt. Ett kraftverk som byggs efter den senaste tekniken. Mycket av infrastrukturen finns kvar.
Lennart Ekström
Skrota gymnasielagen.
Sverige måste visa civilkurage och inte låsa sig fast i en lag som aldrig var bra konstruerad, den nya gymnasielagen. Man måste kunna ändra sig. Det gäller de ensamkommande flyktingbarn som kom 2015 och som nu riskerar utvisning. Alla i den gruppen som nu fullgjort sina gymnasiestudier på ett godtagbart sätt måste få stanna. Det går inte att låta slumpen avgöra - som det nu skulle bli om någon skulle lyckas eller inte lyckas att skaffa jobb i dessa tider.
Alla politiker bör ta ett djupt andetag och rätta till detta. Att skicka ut dessa ungdomar ur landet till platser som för många av dem är helt okända vore skamligt för vårt land som skall vara en stat som står upp för mänskliga värden.
Bengt Modéer
De gröna behövs visst.
Huvudledaren (13/11) påstår att väljare som vill se krafttag för att minska utsläppen inte längre behöver rösta grönt. Vi tycker att det är fel. Det finns fortfarande inget annat parti - tyvärr - som prioriterar sänkta utsläpp eller klimat- och miljöfrågor med samma helhetsgrepp som Miljöpartiet. Det är en kamp som vi outtröttligt har fört i snart 40 år. Det är glädjande att fler partier talar om de gröna frågorna, men de har fortsatt kvar sina ideologiska skygglappar och samhällsutmaningar från när deras partiers grundades för över hundra år sedan.
Utan Miljöpartiet hade vi i Sverige inte haft världens mest ambitiösa klimatmål och klimatlag. I Helsingborg har Miljöpartiet varit bidragande till att vi flera år i rad utsetts till landets bästa miljökommun och har landets mest ambitiös klimat- och energiplan. Den som vill ha gröna framgångar måste också rösta grönt - på Miljöpartiet.
Marcus Friberg
Miljöpartiets fullmäktigegrupp i Helsingborg
Gå till toppen