Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Legendarisk sportfotograf har avlidit

Fotografen Jan Düsing har avlidit. Här (till vänster) tillsammans med Jacob Forsell framför en bild tagen av Düsing vid en vernissage på Fotografiska Museet i Stockholm 2012.Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT
Fotografen Jan Düsing har gått bort i sviterna av covid-19, rapporterar Expressen , där Düsing arbetade i 42 år tills han gick i pension år 2011.
Mest känd blev Jan Düsing för sina sportfotografier och över åren täckte han 25 hockey-VM, flera alpina VM, ett tiotal OS, skid-VM och sim-EM. Han var, enligt Expressen, den ende fotografen som fick en stillbild av pucken som avgjorde VM-finalen i ishockey 2003.
Känd blev också hans bild av östtysken som faller över sista hindret i 3000-metersloppet i Montreal 1976, vilket underlättade för Anders Gärderud att springa hem Sveriges första olympiska friidrottsguld på 28 år.
Hans kollegor minns honom som hjälpsam, varm och professionell.
– Han hade förmågan att ta sig fram överallt. Han var lätt att tycka om för både idrottsfolk, politiker och artister, säger hans tidigare chef Per Kagrell till Expressen.
Jan Düsing blev 75 år. Han lämnar efter sig hustru och två gemensamma barn.
Gå till toppen