Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SvFF riktar kritik mot regeringen – vill fylla arenor upp till 40 procent

Regeringen väntas sänka maxantalet för allmänna sammankomster från 50 till åtta personer – något som kan slå hårt mot idrotten.
Nu har Svenska fotbollförbundet tröttnat på att vara ”normgivande” för andra verksamheter i samhället.
”Det är inte rimligt att införa en inskränkning på det sätt som nu föreslås”, skriver SvFF i sitt remissvar till regeringen.

”Man kan fråga sig på vilket sätt fotbollsmatcher utomhus – med 50 personer i publiken utspridda runt planen – bidragit till den ökade smittspridningen under hösten”, skriver SvFF till regeringen i sitt remissvar som Håkan Sjöstrand (vänster) undertecknat.Bild: JOEL MARKLUND
Trots det nya förslaget om att begränsa deltagarantalet till åtta personer vid sociala sammankomster kommer det finnas möjlighet till undantag vid idrottsevenemang med en fortsatt maxgräns på 300 personer för sittande publik.
Den möjligheten är dock bara tänkt att utnyttjas av respektive region i landet när smittläget i samhället har förbättrats. Normen som kommer gälla från och med den 24 november är åtta personer, i stället för 50 som tidigare.
I ett remissvar till regeringskansliet uttrycker sig Svenska fotbollförbundet (SvFF) kritiskt och ifrågasätter huruvida den föreslagna publikbegränsningen är ändamålsenlig och proportionell.
”Man kan fråga sig på vilket sätt fotbollsmatcher utomhus – med 50 personer i publiken utspridda runt planen – bidragit till den ökade smittspridningen under hösten? Vi kan i vart fall inte se att det framkommit några omständigheter som indikerar detta. Om offentliga tillställningar av ett sådant, och liknande, slag i sig inte utgör ett problem är det inte rimligt att införa en inskränkning på det sätt som nu föreslås”, skriver SvFF i svaret som lämnats i samråd med Elitfotboll dam (EFD) och Svensk elitfotboll (Sef).
”Man kan fråga sig på vilket sätt fotbollsmatcher utomhus – med 50 personer i publiken utspridda runt planen – bidragit till den ökade smittspridningen under hösten?”
Förbundet påpekar även att en begränsning av en verksamhet inte får användas ”i det föregivna syftet att vara 'normgivande' för andra verksamheter där det finns verkliga problem men som regeringen inte kan reglera i förordning”.
SvFF understryker återigen att man efterlyser en anpassad publiklösning för varje enskild arena och föreslår nu i sitt remissvar att det nya förbudet inte ska gälla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls utomhus. Förbundet vill att arenakapaciteten ska få utnyttjas upp till 40 procent förutsatt att ”var och en anvisas till platser med minst en meters avstånd” och att det finns ”förutsättningar för deltagarna att hålla sådant avstånd till varandra vid sammankomsten eller tillställningen”.
Vi har sökt SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand som har undertecknat fotbollsförbundets remissvar.
Läs också Idrottsministern: ”Bra ju längre ungdomsidrotten kan hålla i gång”
Gå till toppen