Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump begär dyra omräkningar i Wisconsin

Donald Trump begär att alla röster ska räknas om i de två största städerna i delstaten Wisconsin. I ännu ett långskott betalar USA:s president stora pengar för att försöka hitta oegentligheter värda tiotusentals röster.

Donald Trump begär omräkning i Wisconsin. Veckan efter valdagen demonstrerade anhängare till honom i bland annat Milwaukee med budskap om att han i själva verket vann. Bilden är tagen där den 7 november.Bild: Morry Gash/AP/TT
Demokraternas kandidat Joe Biden vann Wisconsin med fler än 20 000 röster, och Trump hade fram till och med onsdag på sig att begära omräkning. De två områden som Trump pekar ut är Milwaukee county och Dane county, där delstatens två största städer Milwaukee och Madison ligger.
Delstatslagarna säger att en kandidat kan begära omräkning om marginalen är mindre än en procentenhet, men om den är större än 0,25 procentenheter så får denne betala själv. Trump behöver därmed betala motsvarande drygt 25 miljoner kronor för att det ska ske.
Detta är två juridiska ansatser av flera från den sittande presidenten, som utan att lägga fram några bevis för det framhärdar att han snuvats på valsegern genom fusk. Domstolar har redan nobbat merparten av dessa försök. För att han ska kunna ändra det totala utfallet behöver resultatet ändras till hans fördel i åtminstone tre delstater.
I delstaten Georgia är marginalen ännu mindre – 14 000 röster – och därför kommer alla röster att räknas om där.
En annan juridisk strid rullar vidare i Pennsylvania, där Trumpkampanjen fick nobben i en första instans när det gäller drygt 8 000 poströster. Dessa saknar fullständigt märkta och adresserade kuvert, uppger presidentens läger, vars överklagan i ärendet nu kommer att prövas i en övre instans.
Bidens beräknade segermarginal är väsentligt större i denna delstat, med omkring 82 000 röster, men ett beslut om poströsterna skulle sannolikt utgöra prejudikat även i övriga valkretsar.
På tisdagen dömde Pennsylvanias högsta domstol mot Trump i ett annat fall, där observatörer i Philadelphia behövde stå några meter ifrån rösträkningsborden.
Den 8 december ska delstaterna ha spikat valresultatet.
Gå till toppen