Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avfärdar valfusk – sparkas av Trump

USA:s president Donald Trump sparkar landets chef för cybersäkerhet, Christopher Krebs. Skälet? Att Krebs har tillbakavisat Trumps påståenden om valfusk.

USA:s högste chef för cybersäkerhet, Christopher Krebs, har fått sparken av president Donald Trump efter att han förnekat omfattande valfusk. Arkivbild.Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Som flera andra myndighetschefer och tjänstemän under Trump fick Krebs ta emot beskedet om uppsägning via Twitter.
”Det senaste uttalandet från Chris Krebs om säkerheten i valet 2020 är mycket felaktigt, eftersom det har förekommit omfattande oegentligheter och bedrägerier,” skriver Trump, och konstaterar i ett efterföljande inlägg att han sägs upp med omedelbar verkan.
Som chef för Cisa, den myndighet som är ansvarig för cybersäkerhet i USA, skrev Krebs i förra veckan ett uttalande tillsammans med en lång rad högt uppsatta säkerhetsansvariga inom amerikanska myndigheter, där de sade att presidentvalet 2020 var det säkraste i USA:s historia.
”Vi vet att det förekommer flera ogrundade påståenden och möjlig desinformation om valprocessen, men vi kan försäkra er om att vi har det största förtroende för vårt valsystems säkerhet och integritet. Det borde ni också ha”, skrev de bland annat.
Christopher Krebs var då öppen med att han trodde att han skulle få sparken av Donald Trump, något som nu alltså besannats.
Demokraten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, säger att Krebs och hans medarbetare har arbetat oförtrutet för att skydda det amerikanska valet.
”I stället för att belöna denna berömvärda insats hämnas president Trump på Krebs och andra tjänstemän som gjort sin plikt”, skriver han i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.
Även från republikanskt håll får Krebs backning.
”Chris Krebs har gjort ett riktigt bra jobb, vilket många valtjänstemän ute i delstaterna kan vittna om. Givetvis borde han inte få sparken”, skriver senatsledamoten Ben Sasse.
Gå till toppen