Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionCoronapandemin

Ola Tedin
Vaga ministrar ursäktar inte ansvarslöshet.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Ernkrans och Ekström. En öppnar upp litegrann, den andra stänger ner litegrann.

Bild: Regeringen

Annons

Rekommendationer, råd och riktlinjer. Oavsett värdering i de olika begreppen är minskad smittspridning ytterst beroende av att alla hjälper till att hålla spridningen nere och beter sig därefter.

Det låter självklart. Men tyvärr är inte ens regeringen alltid vidare bra på att vara tydlig med vad som egentligen gäller. Undra på att många känner oro inför att anförvanter och vänner i riskgrupper åter ska drabbas.

Under onsdagen höll utbildningsminister Anna Ekström (S) och Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, digital pressträff för att informera om nya regler och riktlinjer för gymnasieskolan och för högskola och universitet under pandemin. Bland annat vill regeringen öka möjligheten att upprätthålla fysiskt avstånd i gymnasiet.

Annons

”Det innebär att gymnasieskolan kan gå över delvis till fjärr- och distansundervisning om det krävs för att undvika trängsel i skolans lokaler”, konstaterade Anna Ekström. Reglerna träder i kraft på måndag, den 23 november.

Annons

Samtidigt tog hon höjd för att det givetvis finns elever som alltid behöver traditionell undervisning i skolan, och att vissa klarar av distansarbetet bättre än andra:

”Det bästa är närundervisning, det näst bästa är blandad närundervisning och fjärrundervisning. I sista hand kan det bli nödvändigt att gymnasiet övergår till fjärr- och distansundervisning, det vill jag undvika.”

Denna helgardering av ministern beror givetvis på att gymnasiet och dess yngre elever inte lika lätt kan föra över utbildningen på distans, som ju universiteten med sina unga vuxna kan.

Därefter kom ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans till tals och inledde med att påminna om den totala nedstängning som under våren lyckades hålla coronasmittan borta från akademin. Hon öppnade för en försiktig återgång till undervisning på campus, eftersom studenterna numera tar ansvar och inte festar som de gjorde i våras.

Låt oss alltså hoppas att festandet och studentliver blir mer dämpat än under våren, om nu högskoleministern öppnar för lite traditionell verksamhet på plats på universiteten. Smittan kommer tillbaks med full kraft nu och de som absolut inte måste till skolor och föreläsningssalar borde givetvis hålla sig hemma.

Särskilt med tanke på att Ekströms och Ernkrans chef, statsminister Stefan Löfven, så sent som dagen innan i direktsändning slagit fast att det faktiskt är allvar nu och att nu bannemig håller vi avstånd, tvättar händerna och stannar hemma när vi blir sjuka.

Annons

Jag var i Bryssel under hela våren och halva sommaren. Fick gå ut en timme om dagen och max en kilometer från hemmet, dryga böter underströk allvaret i situationen. Jag vill inte vara med om det en gång till.

Sveriges strategi bygger på stor frivillighet och tro på människors sunda förnuft. Det är fint och fungerar ofta. Men med stor frihet kommer också stort ansvar. Och det är trots allt ingen rekommendation.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy