Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frederiksen: ”Regeringen visste inte”

Det muterade coronaviruset som hittats bland danska minkar tros nu vara utrotat. Samtidigt framhärdar statsministern Mette Frederiksen (S) att hon vid tidpunkten för beslutet att massavliva landets minkar inte visste att ordern var lagvidrig.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).Bild: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AP/TT
Den 4 november meddelade den danska S-regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15–17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.
Det fanns dock ingen laglig grund för att avliva även friska minkar och detta fick livsmedelsministern Mogens Jensen reda på tre dagar efter beslutet blev offentligt, visar en redogörelse från danska myndigheter. Landets minkuppfödare meddelades dock först den 10 november och på onsdagen avgick Jensen.
– Redogörelsen visar att jag och regeringen inte visste att det inte fanns laglig grund när vi fattade beslutet, säger statsministern Mette Frederiksen (S) på ett pressmöte på torsdagen.
På pressträffen får Frederiksen frågan varför regeringen inte omedelbart stoppade orden om en massavlivning när hon den 8 november fick reda på beslutets lagvidrighet.
– Det är faktiskt märkligt att ställa den frågan när det handlar om danskarnas hälsa. Vi fattade ju inte beslut om att avliva alla minkar för skojs skull, säger Frederiksen.
Departement och myndigheter verkar dock ha vetat om tidigare än så att en massavlivning inte gick att genomföra med nuvarande lagstiftning. Exempelvis visar redogörelsen att det danska livsmedelsverket – innan beslutet meddelades på en pressträff – försökte framföra att det inte fanns laglig grund för en massavlivning.
Dessutom ska livsmedelsdepartementets chef senare under kvällen den 4 november ha fått reda på detta, men först den 7 november meddelade han livsmedelsministern om lagvidrigheten.
Redogörelsen visar även att sex S-ministrar så tidigt som den 1 oktober kan ha haft denna information inom räckhåll. Då ska information om detta ha föredragits för en regeringsgrupp som hanterar coronavirusets utbrott i Danmark, men det är oklart om de sex ministrarna läste det aktuella dokumentet.
Oppositionspartier vill att en oberoende kommission utreder minkskandalen, men möjligheterna för att en sådan tillsätts vill inte statsminister Frederiksen kommentera.
Alla minkar i besättningar där smitta konstaterats har avlivats och Statens seruminstitut uppger att den muterade varianten av coronaviruset – som kallas kluster 5 – med stor sannolikhet är utrotat i Danmark. Några fler fall med virusmutationen har inte hittats på Nordjylland sedan den 15 september.
Alla minkar i landet kommer dock att avlivas. Detta sedan S-regeringen nått en uppgörelse med sina tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.
Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink.
– Det gör vi för att mink kan smitta människor och människor kan dö av covid-19. Det handlar om folkhälsan och en potentiell risk för (skyddet av) ett framtida vaccin, säger Mette Frederiksen.
Det kommer även att införas ett förbud mot minkuppfödning under hela nästa år.
Fakta

Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen, enligt Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 18 november meddelade livsmedelsministern Mogens Jensen (S) att han avgår. Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Den 19 november utses Rasmus Prehn (S) till minister för livsmedel, jordbruk och fiske. Han var tidigare minister för utvecklingssamarbete – en ministerpost som nu tas över av Flemming Møller Mortensen (S), som är ny i regeringen. Han blir även ansvarig minister för nordiskt samarbete.

Jämställdhetsarbetet flyttas över till arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaards (S) bord.

Den tidigare chefen för livsmedelsdepartementet blir nu chef för ett nyinrättat miljödepartement.

Gå till toppen