Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drogpåverkad 21-åring försökte strypa polis – frias

En kamp på liv och död. Så beskriver polisen det som utspelade sig efter att han ”bara” skulle titta till sonen till några vänner, efter att de hört av sig och varit oroliga.
Den 21-åriga sonen var hög på LSD och attackerade polismannen, bland annat genom att ta strypgrepp om hans hals.

Det var i september förra året som polisen fick ett samtal från de bortresta vännerna. Han var i tjänst och begav sig till bostaden i Vellinge kommun för att kolla läget med 21-åringen.
Vad som började som ett lugnt samtal vände när 21-åringen plötsligt slog till polisen i ansiktet. Han sparkade honom sedan på benet, tryckte sitt finger långt in i polisens öga och försöka hugga honom med en stor glasskärva från en tavla som gått sönder. De två hamnade på golvet, där 21-åringen tog ett strypgrepp om polismannens hals så hårt att polisen kände hur han höll på att förlora medvetandet och fick dödsångest. Till slut lyckades polisen komma loss, men beskriver för tingsrätten hur han kände en panik han aldrig tidigare känt under sin tid som polis.
Polisen berättade också under domstolsförhandlingarna att allt gått så snabbt att han inte hann tänka på sitt tjänstevapen. Däremot lyckades han vid ett tillfälle få fatt i sin radio. Efter att ett prio 1-larm gått ut kom två kollegor till hans undsättning.
Efteråt har han mått psykiskt dåligt, drömt mardrömmar och uppsökt psykolog.
21-åringen, som egentligen kände polismannen, hade en drogutlöst psykos som orsakats av att han tagit LSD. Han nekar därför till brott, eftersom han inte vetat vad han gjorde.
Efter attacken fördes 21-åringen med ambulans till psykakuten. Sedan dess har han fått hjälp på olika sätt, bland annat av sina föräldrar och av Föräldraföreningen mot narkotika.
Malmö tingsrätt slår fast att den unge mannen varit våldsam mot polisen, men att han haft svåra hallucinationer och inte haft uppsåt att skada polisen. Han frias därför från anklagelserna om våld mot tjänsteman. 21-åringen har dock själv gått med på att betala skadestånd till polismannen, tillika familjevännen. Skadeståndet blir 22 600 kronor.
Gå till toppen