Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ida S Vollmer tar ut svängarna – satsar solo på skånska

Hennes livsverk VA Rocks har precis drabbats av ett svårt avhopp och ett år av inställda spelningar. Men för skånska rocksångerskan Ida Svensson Vollmer har pandemiåret inneburit en möjlighet att starta en egen solokarriär.
– Det finns ju ingen rockbrud som sjunger på skånska.

Ida Svensson Vollmer satsar nu på solokarriär under namnet Ida S Vollmer. Den 18 december släpps singeln "Vill du ha tårar".Bild: Peter Frennesson
Den åttaåriga flickan i Veberöd skulle bygga lådbil med grannen när hon av en slump råkade se pappans skivsamling. Hon började bläddra och när hon hörde AC/DC:s album ”Ballbreaker” vände det upp och ner på hennes värld.
– Jag tappade hakan, säger Ida Svensson Vollmer.
Hennes pappa har spelat en del gitarr genom åren så det hängde gitarrer på väggen. Och hon hade redan tidigare stått framför spegeln och imiterat ZZ Top med tennisracket. Men nu när hon hörde Brian Johnson sjunga och bröderna Young spela gitarr kände hon: Det här vill jag också göra!
– Jag hade inte fattat att jag kunde sjunga då, eller att jag tyckte om det, berättar Ida Svensson Vollmer.
Hennes pappa lärde henne de tre klassiska ackorden A, E och D och samtidigt bokade de in gitarrlektioner.
– Men då fick jag ju spela visor och jag ville ju spela rock’n’roll, så det passade inte mig. Så efter två–tre lektioner slutade jag och fortsatte med pappas hjälp.
Med hjälp av A, E och D skrev hon också sin första låt. ”The guy is mine”.
– Men jag var inte så bra på engelska, så det blev ”The gay is mine”. Jag har kvar den lappen, skrattar Ida Svensson Vollmer.
Nu ville hon börja spela med andra och lyckas övertala sin bästa kompis, Frida Rosén, att börja spela trummor. De sökte en basist och ett år yngre Klara Wedding var den enda som sökte. På den här tiden hade de också en sångerska, Naomi Namasenda. Den senare lämnade sedan bandet och har idag en musikkarriär i Stockholm inom klubbgenren.
– På den tiden var det mer svensk punk. När vi hade röjt hemma hos mig var det en jäkla röra på mitt rum och när min pappa bad mig städa svarade vi alltid bara ”Va?”. Då sade han att vårt band borde heta det: VA?
Så blev det. Men ju mer bandet växte desto mer ohållbart blev det korta namnet när det skulle hittas på nätet eller förstås utomlands. Lösningen blev att 2015 ändra till VA Rocks.
– Det är inte världens bästa bandnamn, men det är det vi heter och nu är det så inarbetat att vi inte vill ändra, säger Ida Svensson Vollmer.
Hösten 2016 kom debutalbumet ”Pull no punches” som förra hösten följdes upp av andraalbumet ”I love VA Rocks”. Genom åren har det blivit turnéer med danska D.A.D, spelningar runtom i Europa och på Sweden Rock och Malmöfestivalen.
Men en konsert som förband till Wilmer X i Folkets park i Malmö sommaren 2019 kom att bli en vändpunkt för Ida Svensson Vollmer. Plötsligt blev hon inspirerad att faktiskt sjunga på skånska.
– Det finns ju ingen rockbrud som sjunger på skånska.
Ändå tog hon inte steget förrän VA Rocks tvingades till en livepaus under pandemiåret 2020. I somras ringde Håkan ”Dr Rock” Bladh till henne för att höra om hon kunde uppträda på en livesänd Rolling Stones-hyllningskväll på KB tillsammans med Nisse Hellberg, Maja Ivarsson och Mats Ronander.
– Det var första gången jag stod på scen som bara Ida. Och jag fick verkligen smak för att göra fler grejer, det var en otroligt häftig känsla.
I samma veva hörde det rutinerade Malmöbandet True Lies av sig och undrade om hon ville sjunga på deras låt ”Kickin’ like van Damme”.
– Den handlar om en tjej som kämpar hela livet och jag kunde känna igen mig starkt i texten. Så jag sjöng in den låten och fick ännu mer smak för att göra något mer än VA Rocks. Jag ville prova vingarna och testa nya genrer. Jag gillar ju mycket popmusik och min största idol är Marie Fredriksson, så jag kände för att ta ut svängarna lite.
Ida Svensson Vollmer under en VA Rocks-spelning på Malmöfestivalen då de gästades av Jalle Lorensson (Wilmer X) på munspel.Bild: Lars Brundin
Tillsammans med pojkvännen Jacob Lundtofte, gitarrist i punkbandet The Headlines, satte hon sig ner för att skriva på skånska.
– Det var väldigt spännande för jag fick verkligen prova mig fram i hur jag skulle betona vissa ord. I början kändes det väldigt naket att inte kunna dölja mig i det engelska språket. Men efter ett tag började det kännas mer avslappnat och naturligt.
Tre låtar har nu spelats in tillsammans med kompbandet Svarta fåret. Två av låtarna är helt egenskrivna och Ida Svensson Vollmer beskriver dem som samhällskritiska och rätt humoristiska. Medan en är mer poppig har den andra låten mer av en tidig Wilmer X-känsla. Men låten som blir den första singeln är en cover av Katrina & The Waves ”Do you want crying”. På skånska ”Vill du ha tårar”.
– Det är en av mina favoritlåtar. En 100-procentig powerpoplåt som jag önskar att jag hade skrivit.
Singeln ska släppas under namnet Ida S Vollmer i mitten av december.
– Ja, jag har ju ett väldigt långt efternamn, men jag ville samtidigt inte ta bort det ena eller det andra. Det här känns som jag.
Men det fanns en utlösande faktor till. I somras kom hennes vapendragare i VA Rocks, trummisen Frida Rosén, och berättade att hon inte längre kände sig lika engagerad i bandet. Att hon ville sluta.
– Det kom som en chock. Ju mer jag tänkt på det i efterhand har jag kunnat se att något har varit på gång. Hon känner att hon idag vill uppnå andra saker i livet och vi respekterar det. Jag och Klara vill verkligen fortsätta spela, göra nya låtar och släppa skiva. Och det krävs mycket för att vara i ett band som vill framåt. Man måste vara engagerad till 100 procent eftersom man offrar en del av sitt sociala liv. Samtidigt är det skönt för oss alla nu, för nu vet vi. Jag hatar att stå still och nu känns det som att vi kan gå vidare.
Hur agerar du i en sådan situation? Börjar du genast leta efterträdare?
– Först var det såklart tungt, men eftersom jag är en överlevare gick mina överlevnadsinstinkter igång. Jag tänkte hela tiden: vi får inte lägga ner.
Det löste sig. Men vi får inte veta hur än. Ida Svensson Vollmer berättar att de har en ny trummis som de repat med i en månad, men de vill avvakta med att berätta vem det är så att de och fansen får landa i beskedet om att Frida Rosén ska sluta.
– Det jag kan säga är att kärnan i VA Rocks är vänskap och det är mycket det vi gått på när vi försökt hitta en ny trummis.
En Rolling Stones-hyllningskväll på KB i somras gav Ida Svensson Vollmer blodad tand att testa sina vingar på nya sätt.Bild: Peter Frennesson
Frida Roséns beslut gjorde det också enklare att satsa på en parallell solokarriär.
– Då kände jag att jag var tvungen att göra något kreativt för att inte gå under. Så vi började spela in och jag fick ett kreativt utlopp mitt i sorgen.
Pandemin sätter stopp för den tänkta releasespelningen i december, men förhoppningen är att kunna göra spelningar under våren. Om inte annat så att de inbokade VA Rocks-konserterna på Sweden Rock, i Spanien och en festival i England blir av.
– Kontakten med publiken är ju det magiska. Hur nervös jag än är innan så blir jag helt lugn så fort jag tar första steget ut på scenen. Jag är hemma där.
3 frågor

Ida S Vollmer om…

… rollerna i VA Rocks?

– Jag är den kreativa drivkraften, men också känslomänniska och drama queen. Frida har varit den ordningsamma som skött företaget och har bett mig tänka efter när jag vill att allt ska hända nu. Klara är lugn som en filbunke och kan ta ner mig på jorden. Det har varit en bra balans.

… jämställdheten i hårdrocksvärlden 2020?

– Hårdrocksfans är nog mer kritiserande. Vi har ju hört tusentals kommentarer om att vi är bra för att vara tjejer. När vi spelar live känns det ibland som att vi ska ut i krig. Sätta ner foten och stå upp för oss själva.

… restaurangsläkten Vollmer?

– Min pappa Mikael har tillsammans med bland annat sin bror Lennart drivit Östarps gästgivargård. Men nu driver min farbror det själv med sin fru. Så där har jag stått och diskat många gånger. Ebbe och Mats på Vollmers i Malmö är mina sysslingar.

Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Instagram.
Gå till toppen