Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krogar i Malmö får köra hem alkohol till privatpersoner

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö har på torsdagen sagt ja till ett initiativ från M och C som gör det möjligt för Malmöbor att beställa alkohol från favoritkrogen – och få det hemkört. Malmös styrande partier S och L splittrades i frågan. Men flera frågor återstår.

Malmös politiker öppnar för att krogar ska få köra hem alkohol till privatpersoner.Bild: Fredrik Hagen
Coronapandemin har skapat en jättekris i Malmös krognäring. Ännu större väntas de ekonomiska problemen bli från fredagen, när alkohol inte längre får serveras efter klockan 22.
På torsdagen sammanträdde arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö. Nämnden hanterade ett nämndsinitiativ från Moderaterna och Centerpartiet om att tillåta restauranger att tillsammans med mat också kunna köra hem alkoholhaltiga drycker till kundernas privata adresser.
Att alltså göra det möjligt att köpa öl till pizzan eller vin till fisken, med hemleverans och hemservering.
Moderaterna och Centerpartiet fick stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna.
Därmed gick nämndsinitiativet igenom.
– Jag är mycket glad över detta. Malmöborna har visat ett stort engagemang för sina favoritrestauranger och för att de ska överleva krisen. Nu kommer Malmöborna att kunna hjälpa till ytterligare, säger nämndens andra vice ordförande Helena Nanne (M).
En krögare som uppskattar initiativet är Michael Michelsen, som äger krogen Charlies Burgers i Slottsstaden.
– Jag tycker det är en jättebra idé. Såklart vill vi vara så tillgängliga som möjligt för våra gäster om vi nu får tillåtelse att göra det kommer vi absolut att börja köra ut, säger han.
Hans plan är att själv köra ut mat och alkohol, mot en avgift i nivå med den som de stora utkörningsföretagen tar.
– Som jag har förstått det kan man inte göra det via en kurir som Foodora eller Uber Eats. Jag kommer själv köra ut så ingen minderårig kan köpa, så jag håller mig inom regelverket, säger Michael Michelsen.
Malmö styrs av Socialdemokraterna och Liberalerna, som splittrades i frågan om hemkörd alkohol.
Socialdemokraterna ville att frågan ska utredas ytterligare, något Vänsterpartiet och Miljöpartiet anslöt till.
Men Liberalerna sa ja, utan vidare utredning.
– I extrema situationer krävs ibland extrema beslut. Vi har redan tidigare varit öppna för detta och tyckt att det var en bra idé. Nu är det upp till restaurangföretagen att tillvarata den här möjligheten, säger Joel Laguna (L), första vice ordförande i nämnden.
Serveringen ska enligt nämndsinitiativet möjliggöras genom serveringstillstånd för cateringverksamhet för slutna sällskap. Tidsgränsen 22 kommer att gälla, även vid hemkörning.
Växjö är en av de kommuner som redan tillämpar reglerna om alkoholservering i hemmet, trots skarp kritik från länsstyrelsen i Kronoberg.
Nämndsordföranden och kommunalrådet Sedat Arif (S) pekar på att lagligheten finns bland det som borde ha utretts ordentligt inför ett beslut.
– Jag tycker det är olyckligt att nämnden tog det här beslutet, men tyvärr fanns det en majoritet i nämnden att inte utreda så som man brukar göra, säger han.
Beslutet togs alltså utan att ha granskats av jurister eller andra sakkunniga. Nu går beslutet vidare till kommunens tillståndsenhet.
– Jag kan ännu inte uttala mig kring vad det här beslutet kommer att innebära. Vi ska titta på beslutet så snart som möjligt, säger enhetschef Maida Bajrami Engqvist på tillståndsenheten.
Så den som redan nu vill beställa hem både mat och alkohol kommer inte att få det?
– Nej.
Samma krav för alkoholservering kommer att gälla hemma som på krogen. Ålder, ordning och nykterhet måste kontrolleras. Utredningssekreterare Josefin Croset konstaterar att alkohollagen också ställer hårda krav på bland annat brandsäkerhet i de bostäder där alkoholen ska serveras.
– Jag välkomnar gärna tillståndsenheten att hänga med i bilen så de kan utreda i praktiken hur det skulle kunna fungera och snabba på ett beslut, säger Michael Michelsen på Charlies Burgers.
Läs också M vill låta Malmös krogar servera alkohol med hämtmat
Gå till toppen