Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Bodil Hulgaard

F d regeringsrådet Bodil Hulgaard, Lund, avled den 4 november efter en kort tids sjukdom 80 år gammal. Som närmast anhöriga efterlämnar hon systern Tove Persson med make och barn samt svägerskan Birgitta Åkerman med familj.

Med Bodil Hulgaards bortgång har Sverige förlorat en av sina mest framstående skatteexperter. Det är ingen slump att Bodil i finanskretsar ibland kallades Skatterättens Drottning.
Efter sedvanlig domarutbildning arbetade Bodil med lagstiftningsfrågor på budgetdepartementet/finansdepartementet 1976-1986 och som skattechef på dåvarande Riksskatteverket 1987-1993.
År 1994 utsågs hon till ordförande på heltid i Skattelagskommittén med uppdrag att förvandla kommunalskattelagen, lagen om statlig inkomstskatt och ett trettiotal andra skattelagar till en enda och begriplig lag.
Bara den som yrkesmässigt vistats i skatterättens irrgångar kan föreställa sig svårigheten och omfattningen av kommitténs uppdrag - beteckningen mission impossible ligger här nära till hands – men tack vare Bodils engagemang lyckades kommittén presentera ett lagförslag som med obetydliga förändringar mynnade ut i nuvarande inkomstskattelag.
När kommitténs uppdrag var avslutat utnämndes Bodil till domare i Regeringsrätten (med dagens terminologi justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen). Där stannade hon till pensioneringen 2004.
Bodils tjänstgöring i Regeringsrätten utmärktes föga oväntat av stor arbetskapacitet och påtagligt intresse för alla typer av mål; skattemålen utgör ju enbart en mindre del av domstolens mål. Hennes insatser tog sig uttryck inte bara i skarpsinniga skriftliga utlåtanden utan också i kraftfulla och på tydligt skånskt idiom framförda muntliga inlägg. Med andra ord: skärpa i såväl tal som skrift.
Som förutvarande kollegor vill vi också gärna understryka att Bodil hade den trevliga egenskapen att generöst tillhandahålla råd och dåd även i mål där hon inte själv tillhörde den dömande avdelningen. Denna villighet att bistå andra var för övrigt inte begränsad till domstolen utan gällde också andra delar av hennes tillvaro.
Bodil lånade frikostig ut sitt fina fritidshus i Hemmeslöv utanför Båstad och ledde pensionärskurser för användning av datorer och internet.
Vi minns Bodil med värme och saknad.
Stig v Bahr
Rune Lavin
Gå till toppen