Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt covidutbrott på äldreboende – men hemtjänsten fortsatt skonad

Magnoliagårdens äldreboende i Staffanstorp har drabbats av ett nytt covidutbrott. Både personal och boende är bland de smittade.

Magnoliagården i Staffanstorp. Arkivbild.Bild: Johan Bävman
– Det är ett fåtal på båda sidor, säger Leila Misirli, omsorgschef Staffanstorps kommun.
Nu pågår en ”intensiv smittspårning” med hjälp av regionens smittskyddsläkare och enhet för vårdhygien, enligt kommunen. Magnoliagården drivs av vårdbolaget Förenade care, som enligt omsorgschefen nu måste se till att vidta alla åtgärder.
– Jag har daglig kontakt med regionchefen på Förenade care. De smittspårar och bedriver kohortvård, det vill säga att det bara är viss personal som besöker de smittade, säger Leila Misirli.
Utbrottet av covid-19 på Magnoliagården är det tredje utbrottet som drabbat äldreboende i Staffanstorps kommun. I våras smittades en person på samma äldreboende och i slutet av sommaren fanns smittan på Humanas äldreboende i Sockerstan. I samtliga fall har smittspridningen begränsats relativt snabbt.
Den här gången är både personal och äldre bland de smittade.
Hemtjänsten är fortfarande förskonad från covidsmitta.
– Vi har inte haft några fall inom hemtjänsten, varken band personal eller brukare, säger Leila Misirli.
Från maj och inpå hösten bar all hemtjänstpersonal visir vid kontakt med brukare. Om det är anledningen till att verksamheten hållits fri från smittspridning är svårt att slå fast, menar omsorgschefen.
– Jag tänker att det som är viktigt är att hela tiden påminna personal om att stanna hemma vid minsta lilla känsla av symptom. Och att man, både hos personalen och brukarna, hela tiden påminner om basala hygienrutiner – det är en troligtvis en viktigt faktor, säger Leila Misirli.
Gå till toppen