Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Skåne har att lära av Elon Musk.

Baby Yoda som leksak.Bild: Richard Drew
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Elon Musk har med sitt vida entreprenörskap visat världen vad som är möjligt att göra. Dels som grundare av biltillverkaren Tesla, banbrytande för övergången till eldrift inom fordonsindustrin. Dels som ledare för rymdfartsföretaget SpaceX.
Det senare förde i dagarna fyra astronauter – och ett gosedjur i form av Baby Yoda – till internationella rymdstationen, ISS. Så bekräftades SpaceX som det första privata bolaget med ett operativt system för att skicka astronauter upp och tillbaks. Det öppnar för en ny era i utforskandet av rymden.
Ändå är det ur svensk synvinkel kanske främst något annat kring Musk som väckt mest uppmärksamhet på senare tid. För han har inte bara visat vad som är möjligt, utan också vad som är olämpligt att göra.
Häromveckan flög superentreprenören till Sverige för att delta i en födelsedagsfest på ett slott utanför Eskilstuna. Väl hemkommen till USA igen började han få sjukdomssymptom. Musk beslutade då att göra snabbtest för covid-19. Närmare bestämt fyra stycken – av samma typ, tagna av samma sjuksköterska och analyserade i samma maskin. De gav två positiva och två negativa besked.
"Någonting extremt skumt pågår", skrev han på Twitter.
Ett konventionellt så kallat PCR-test visade sedan att han fått covid-19.
Musk har förmodligen aldrig ens hört talas om Folkhälsomyndigheten. Men fallet visar ända på vikten av att följa dess råd om att undvika fester och onödiga resor.
Och det finns mer att lära.
Just nu utformas vägledning för hur snabbtester ska användas i Sverige. Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell säger till Ekot att de endast bör ses som komplement till PCR-tester.
Detta behöver inte minst betonas i Region Skåne som har köpt in 200 000 snabbtester. Börjar de betraktas som säkra så riskerar även skåningar att uppleva något extremt skumt.
Gå till toppen