Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stopp för fysiskt budgetmöte i Staffanstorp

Pandemin gör att Staffanstorps kommun ställer om. För första gången testar man att hålla ett fullmäktigemöte via länk. På så vis kan budgetbeslutet fattas.
– Vi fick en bred uppslutning om att ha det digitalt, säger Rickard Svensson (M), kommunfullmäktiges ordförande.

”Vi fick en bred uppslutning om att ha det digitalt och att försöka använda Google teams. Sedan får vi ha presidiet på plats i medborgarhuset”, säger kommunfullmäktiges ordförande.Bild: Jenny Rydqvist
– Det har funkat i regionen och i andra kommuner, så vi kommer gå den vägen. Men vi har lite jobb kvar för att se till att alla appar och tekniska lösningar fungerar, säger Rickard Svensson (M) kommunfullmäktiges ordförande.
Bakgrunden är dels förbudet mot fler än åtta personer vid allmänna sammankomster – men framförallt är det en lösning som innebär att budgetfullmäktige kan hållas som planerat den 9 december.
– Det var den springande punkten i detta, säger Rickard Svensson.
På onsdagen sammankallade han kommunalråden och gruppledarna i syfte att komma överens.
– Vi fick en bred uppslutning om att ha det digitalt och att försöka använda Google teams. Sedan får vi ha presidiet på plats i medborgarhuset.
Innan budgeten klubbas vill de olika partiernas företrädare debattera – något som kräver sin tid. Samtidigt har man kommit överens om att begränsa de fysiska fullmäktigemötena till max ett par timmar på grund av smittorisken.
Eftersom nästa möte sker digitalt slipper man ta hänsyn till tidsgränsen.
– Vi har inte satt några tider ännu. Men jag kan tänka mig att det är inga problem att köra ett webbmöte i sex timmar, säger Rickard Svensson.
Frågor om hur mötet rent praktiskt ska gå till återstår att besvara. Bland annat huruvida det kommer att sändas som vanligt via webben.
– Jag hoppas på det, men jag har inte fått någon teknisk klarhet i det ännu.
Egentligen gäller inte förbudet att träffas fler än åtta personer för folkvalda politikers sammankomster. Men många kommuner och regioner har ändå valt att följa efter för att minska smittspridningen. Exempelvis meddelade Malmös kommunfullmäktige på torsdagen att de stoppar fysiska möten.
Sedan tidigare har Staffanstorps kommunfullmäktige halverat antalet ledamöter som närvarar för att minska risken för smittspridning.
Kan fullmäktige sammanträda med full styrka 9 december?
– Jag har inget svar på den frågan ännu. Det beror på tekniken, hur många vi kan få med in. Jag tycker vi ska få med så många som möjligt. Det är tekniken det hänger på, säger Rickard Svensson.
Gå till toppen