Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskt Näringsliv kräver fler krisåtgärder

Förlängt omställningsstöd, sänkt krav på hur stort omsättningstappet ska vara för att kvalificera sig för stöd samt möjlighet till fler månader med skatteanstånd. Det vill Svenskt Näringsliv se för att företagen ska klara sig.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
– Vi har ett väldigt prekärt läge för svenskt näringsliv, vi har branscher i totalt nattsvart mörker, säger vd Jan-Olof Jacke på en digital presskonferens.
De nya strikta restriktionerna från regeringen kommer att få stor påverkan på alla delar av svenskt näringsliv, framhåller han. Utgångsläget för företagen är därtill sämre än i våras, med försvagade balansräkningar och sämre likviditet.
Omsättningsminskningen inom hotellbranschen är 68 procent och 39 procent inom restaurangbranschen.
Svensk Näringsliv anser att de stöd som införts har fungerat bra, men vill nu se både förlängningar och lättnader i kraven.
Omställningsstödet bör förlängas för att täcka fasta kostnader och kravet på omsättningsfall bör sänkas från 50 till 30 procent.
Samma krav framför nu Moderaterna i ett utskottsinitiativ i finansutskottet.
– Det är ett enkelt och snabbt sätt att använda de befintliga stöd som finns och göra dem bättre, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).
Företagens ersättning för sjuklönekostnader bör förlängas och företagsakuten bör förlängas och förbättras.
– Den har inte använts i tillräcklig utsträckning. Det är en central fråga att motverka likviditetsbristen, säger Jan-Olof Jacke.
Därtill vill Svensk Näringsliv att företagen får möjlighet till skatteanstånd för fler månader samt att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga tidigareläggs och utvidgas, så att ett större åldersspann omfattas av sänkningen.
– Det är viktigt nu att vi kan vara tidigt ute med nya åtgärder, så att företagen vet om måste stänga ned eller säga upp folk. Det finns en stark förhoppning med anledning av de goda nyheterna på vaccinfronten, men nu gäller det att vi håller ut, säger Jan-Olof Jacke.
Gå till toppen