Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tolv skarpa restriktioner följdes av tjugo lättnader – nu skärps reglerna igen

Idag väntas regeringen fatta ett beslut som saknar motstycke i modern tid. Det kan leda till att bara åtta personer får följa en konsert, fotbollsmatch, biofilm eller teaterföreställning.
Trots skärpningen kan regeringen inte lägga fram lika skarpa restriktioner som i grannländerna. Det stoppas av Sveriges grundlagar – och av att en nödlag från i våras inte längre gäller.

Besöksförbud eller ej? När regeringen bestämde sig för att avskaffa det nationella besöksförbudet inom äldrevården var smittspridningen runt om i landet åter på väg upp mot högre nivåer.Bild: Amir Nabizadeh/TT
Sverige har en ultraliberal lagstiftning för kriser och katastrofer. I motsats till våra grannländer kan den svenska regeringen inte besluta om en lock-down – att låta företags och myndigheters verksamheter upphöra, att tvångsisolera befolkningen och att stänga ned landet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen