Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra häktas för utlånade konton – tog emot miljontals kronor

Tre män och en kvinna som misstänks ha lånat ut sina bankkonton till brottslig verksamhet häktades under fredagen vid Malmö tingsrätt. Över fyra miljoner kronor har tagits emot på kontona.

Bild: Fredrik Sandberg/TT
Pengarna kommer från bedrägerier som har skett genom att man hackar utländska företags mejlkonton.
– Ett konto blir kapat mellan två bolag och sedan betalas pengarna ut från det ena bolaget, pengar som egentligen ska till det andra bolaget. Men i stället betalas de ut till en privatperson, säger kammaråklagare Lotten Paulsson.
I det här fallet handlar det om 4,3 miljoner kronor som skulle ha betalats till ett företag men som i stället hamnat hos en privatperson, som sedan har skickat vidare pengarna. Polisen har säkrat mer än en miljon kronor av de stulna pengarna.
De misstänkta personerna, varav tre är skrivna i Malmö, greps tidigare i veckan vid ett tillslag och är nu misstänkta för grovt penningtvättsbrott. Innan de skickade vidare pengarna konsumerade de en del av dem.
– Vi fortsätter att hålla förhör, säger Lotten Paulsson.
En av de häktade är tidigare dömd för bland annat grovt bokföringsbrott. En annan har vid flera tillfällen dömts för stöld.
I ett pressmeddelande varnar polisen för att låna ut sitt bankkonto till andra. Den som döms för penningtvätt riskerar fängelse i upp till två år.
"Många luras in i detta och ställer upp som en väntjänst, även om man inte känner personen som ber om hjälp speciellt bra. Men tänk på att det kan stå dig dyrt", säger Karin Lundqvist vid penningtvättsgruppen region Syd.
Gå till toppen