Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läger för 7 000 migranter sätts upp på Kanarieöarna

Spanien kommer att bygga läger för uppemot 7 000 migranter på Kanarieöarna för att möta den stora mängd människor som tar sig till ögruppen.

Migranter vid Arguineguín på Kanarieöarna. Arkivbild.Bild: Javier Bauluz/AP/TT
Planen för de annars välbesökta turistöarna offentliggjordes av den spanska regeringen på fredagen. Den innehåller även hur kustbevakningen i området ska stärkas samt diplomatiska påtryckningar.
Kanarieöarna har tagit emot över 12 000 migranter sedan i september. Under året hittills är antalet över 18 000, tio gånger fler än vad som kom under 2019.
Beskedet om planen kom från migrationsminister José Luis Escrivá på en presskonferens tillsammans med regionala företrädare för den autonoma regionen. Åtgärderna beräknas kosta 84 miljoner euro och finansieras genom EU-pengar.
Lägret, som ska bestå av tält, kommer att sättas upp inom ett par veckor som en temporär lösning under tiden regeringen undersöker andra lösningar. Då tittar man särskilt på lokaler som tillhör militären, enligt migrationsministern.
Cirka 5 000 migranter bor redan i hotell som saknar turister på grund av coronapandemin. Över 1 000 personer bor också i det överbelamrade fiskeläget Arguineguín.
Spanien kräver samtidigt att återvändandet av migranter återupptas efter samtal med Marocko, meddelar inrikesminister Fernando Grande-Marlaska. Återvändandeprogram har satts på paus under coronapandemin.
Gå till toppen