Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nöjeschefer kritiserar regeringens kulturstöd

Regeringen måste komma med besked om stödpaket samtidigt som de inför fler restriktioner. Det skriver en lång rad chefer för olika företag som Gröna Lund, Scalateatern, Junibacken och Svenska Bio, i ett öppet brev.

Johan och Vicky von der Lancken driver Oscarsteatern och Chinateatern i Stockholm och är hårt drabbade av publikrestriktionerna på grund av coronaepidemien. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
”Det är helt avgörande att restriktioner och stödåtgärder går i takt med varandra. När regeringen meddelar nya eller utökade restriktioner så måste man i samma sekund ta ansvar för och meddela vilken hjälp de drabbade företagen kan räkna med”, står det i brevet som bland annat är undertecknat av Petter Stordalen och Vicky von der Lancken.
Kulturminister Amanda Lind (MP) gav inga besked om nya stöd till kulturen när hon under fredagen formellt slog fast att beslut om en maxgräns på åtta personer vid sammankomster införs på tisdag.
Man menar att regeringen skickar en ”olycklig signal” om att företagare själva ska bära den ekonomiska bördan av beslut som tas på politisk nivå. I brevet, som skrivits på initiativ av Stockholms handelskammare, anklagar de regeringen för att vara senfärdig och otydlig.
”I värsta fall kan det leda till onödiga konkurser”, skriver man.
Gå till toppen