Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stöd till företagare förlängs året ut

Stöden till krisande företag förlängs året ut, men exakt hur villkoren kommer att se ut är oklart, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Det innebär också att kostnaderna är okända.

Finansminister Magdalena Andersson meddelar nu tillsammans med de andra Januaripartierna att stöden till företagare förlängs. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Omställningsstödet till företag och omsättningsstödet till enskilda näringsidkare förlängs året ut.
– Vi vet att det är ett tufft läge och att företagen har tappat mycket i omsättning, säger Magdalena Andersson.
Hon och de andra Januaripartierna vill gärna gå ut med beskedet om att stöden förlängs redan nu, trots att det inte är klart exakt hur reglerna kommer att se ut. Det har ropats på mer stöd och förbättrade villkor från exempelvis Svenskt Näringsliv, som vill att gränsen för omsättningstappet som nu är 50 procent ska sänkas till 30 procent.
– Där har vi inte satt ned foten ännu, säger Magdalena Andersson.
Smittspridningen ökar, och det gör att exempelvis restauranger och butiker får problem. Omställningsstödet har funnits sedan i mars och har förlängts tidigare, omsättningsstödet till enskilda näringsidkare meddelades i augusti men gäller även det från mars. Nu förlängs alltså båda stöden.
Men kostnaden för förlängningen är inte känd, förklarar Magdalena Andersson.
– Vi har inte gjort den bedömningen ännu. Det handlar dels om hur människor beter sig för att följa rekommendationerna.
Ju följsammare gentemot råden om att undvika smitta vi är, desto större blir tappet för företagen. Det innebär alltså att stödet blir dyrare om fler följer reglerna om att undvika exempelvis krogar, butiker och resor.
– Ja, men det är viktigt att stoppa smittspridningen.
Men kostnaden påverkas förstås också av hur reglerna utformas.
Omställningsstödet har tidigare beräknats kosta mellan fem och tio miljarder kronor för tre månader, och nu är förlängningen två månader. Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare har tidigare beräknats till cirka tre miljarder kronor för den tid det gällt.
Frågan är hur det känns för en finansminister att lova stöd utan att ha koll på kostnaderna.
– Vi handlar i en kris, och kostnaden beror som sagt också på hur vi beter oss. Det säger något om hur stor osäkerheten är. Men vi behöver fatta beslut, säger Magdalena Andersson.
Hon vill inte gå in på om det kan bli aktuellt med ytterligare förlängningar.
Fakta

Stöd till företag

Det finns två olika sorters stöd till företag, omställningsstöd till näringsidkare och omsättningsstöd till enskilda företagare.

De fungerar på ungefär samma sätt, stödet kan ges till det företag som tappat halva sin omsättning eller mer. jämfört med samma perioder förra året. Nivåerna skiftar beroende på vilken period det är.

Omställningsstödet till företagare infördes i mars, och har förlängts sedan dess. Stödet till enskilda företagare kom senare, men kan också sökas från mars.

Nu förlängs båda stöden till och med årsskiftet.

För några veckor sedan meddelade regeringen att det förhöjda stödet för korttidspermittering kan användas ända fram till sista juni 2021.

Källa: Regeringen

Gå till toppen