Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

Insändare
Vi vill se ett interreligiöst center på Brunnshög

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En stad i staden växer fram. Brunnshög är Lunds nya stadsdel om byggs utifrån nutida krav och ideal. Brunnshög kommer att ha en internationell prägel. Närheten till de stora forskningsanläggningarna Max IV och ESS kommer med all sannolikhet att bidra till det.

Vi föreslår Lunds kommun att satsa på ett interreligiöst center på Brunnshög. I en svensk kontext behandlas religion som något privat. Så är det inte i världen. De som kommer till Lund som invandrare, gästforskare eller annat tar alla med sig religion. Sverige har aldrig varit så präglat av religiös mångfald som i vår tid. Därför behöver kommunen ta hänsyn till mångfalden av religioner.

Annons

När en ny stadsdel planeras bör människors alla behov och uttryck beaktas. Till dessa hör de andliga och religiösa. Vi söker platser för tillbedjan, firande, gemenskap och samtal. Ett gemensamt yttertak och flera olika innertak är den vision som kommunen generöst kan möjliggöra. En sådan plats skulle ge olika religiösa grupp en hemortsrätt men också utmana till samtal över gränser, traditioner och trosuttryck. Det skulle bli en plats där kulturer och språk möts. En plats där ungdomar kan erfara lära känna sina rötter och göra det i möte med den kultur de är en del av i Sverige.

Annons

Historiskt sett har Lund byggts runt Domkyrkan. På medeltiden var Lund Nordens religiösa centrum. Universitetet och det moderna vetenskapliga arbetet tog sin början i Domkyrkan. Den bodelning som många vill göra mellan religion och vetenskap stämmer historiskt illa i Lund och idag med ett mångkulturellt universitet är denna åtskillnad obsolet. Många i det internationellt präglade universitetet ser religionen som en självklarhet.

Ett mångreligiöst center på Brunnshög kan bli en mötesplats för dialog. Här kan vetenskap möta andlighet, humanism och kultur. Här kan olika religiösa grupper mötas för interreligiösa samtal.

Vi som är undertecknare ser ett mångreligiöst center på Brunnshög som en viktig möjlighet för Lund. Det skulle bidra till att göra Brunnshög intressant för stora grupper och göra det till en förebild för nutida svenskt samhällsbygge.

Annons

Bo Sandahl Domprost, Svenska kyrkan i Lund

Gustav Björnsson Vice ordförande, Islamiska kulturcentret i Lund

Johan Lindén OP Kyrkoherde, S:t Thomas av Aquino församling

Moataz Hadher Kontaktperson för Mandeiska trossamfundet i Sverige och Finland

Birgitta Kuylenstierna Nadel Ordförande, Judiska centret i Lund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy