Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen ny grundskola i Svedala tätort

I stället ska Roslättsskolan byggas ut. Marbäcksskolan, Naverlönnskolan och Aggarpsskolan ska också få ta emot fler elever.

Roslättsskolan i Svedala ska byggas ut för att rymma ytterligare 200 elever. Kommunen anlitar samma arkitekt som ritade Aggarpsskolan. Arkivbild.Bild: Marcus Svensson
Tankarna på att bygga en ny grundskola i Svedala, alternativt att bygga ut Roslättsskolan, har funnits länge.
Svedala kommun kommer enligt sina befolkningsprognoser att växa med drygt 4 500 personer till år 2035. Då behövs plats för ytterligare 1 200 barn och unga i förskolor, grundskolor och gymnasium.
Beslutet om utbyggnad i stället för en ny grundskola togs av en enig utbildningsnämnd och innebär att behovet av skolplatser är tillgodosett fram till 2028, enligt nämndsordförande Hans Järvestam (M).
– Vi har tagit ett grepp om hela Svedala kommun och sagt att vi måste ha det klart med skolplatser åtminstone till 2028. För det tar lång tid från ax till limpa att skapa nya skolor, säger han.
Att bereda plats på fyra befintliga skolor gräver inte lika djupt i den kommunala budgeten som att bygga en helt ny grundskola.
• Roslättsskolan byggs ut för att få plats med ytterligare 200 barn från förskoleklass till årskurs tre.
• Naverlönnskolan byggs om för att rymma cirka två klasser till för förskoleklass till årskurs tre.
• Aggarpsskolan och Naverlönnskolan får ta emot cirka tre klasser till med elever i årskurs fyra till nio. De skolorna behöver inte byggas om.
Roslättsskolan är idag Svedalas minsta skola, med sex klasser. När den nu ska byggas ut blir det en fristående byggnad, som länkas samman med den nuvarande skolbyggnaden. Hans Järvestam har flera argument för varför Roslättsskolan passar bra att bygga ut:
– Vi kan bygga inom befintlig detaljplan. Där finns en stor idrottshall som föreningslivet använder på kvällarna, men på dagtid står den rätt mycket tom. Det finns också specialsalar, slöjdsalar och ett stort beredskapskök så vi behöver inte bygga ett nytt skolkök.
– Rektorn är också väldigt intresserad av att skolan blir större. Det är bra för utvecklingen och pedagogiken att få in fler lärare på skolan, säger han.
Även på Marbäcksskolan behöver det byggas för att få plats med fler elever. Men här är det en mindre ombyggnad – det finns två delar av skolbyggnaden där det i dag är högt i tak och för hög volym från ventilationen för att bedriva undervisning. Men med sänkta tak och en del andra anpassningar så kan de delarna användas som klassrum, förklarar Hans Järvestam.
Förslaget som klubbats utbildningsnämnden ska vidare till kommunstyrelsen på måndag. Nästa uppgift i skolpusslet är förskolor i norra delarna av Svedala kommun. För även om flera nya förskolor byggts de senaste åren så behövs det fler:
– Det är väldigt ont om platser i de norra kommundelarna – där är platserna i princip slut. Där har vi väntat på plan- och exploateringsutskottet för att veta vilka ytor vi kan använda och de har ett antal ytor som de tittar på. Det kommer bli en förskola på ungefär 120 platser, och utökning av utrymmena i Klågerupsskolan. Vi räknar med att kunna sätta ner foten i de ärendena i början av nästa år, säger Hans Järvestam.
Det är en ekonomiskt bra lösning att bygga om för att få plats med fler elever, säger Hans Järvestam (M), utbildningsnämndens ordförande i Svedala.Bild: Tom Wall
Läs också Pusslet om skolplatser i det växande Svedala
Läs också Roslättsskolan kan växa om ny skola i Svedala skjuts på framtiden
Gå till toppen