Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljarder till storföretag väcker politisk kris

Guatemalas president Alejandro Giammattei, till vänster, och vicepresident Guillermo Castillo under en ceremoni i Guatemala City i september.Bild: Moises Castillo/AP/TT
Guatemalas vicepresident säger att han är beredd att avgå och att han bett sin chef, president Alejandro Giammattei, att göra detsamma. Bakgrunden är kritik mot resursfördelningen i den senaste budgeten.
”För landets väl har jag föreslagit att vi lämnar in en gemensam avskedsansökan”, säger Guillermo Castillo i ett meddelande på sociala medier.
64-åriga Giammattei vann valet i fjol på löften om att bekämpa korruptionen och den organiserade brottsligheten. Men hans första tid vid makten har präglats av kontroverser kring hans hantering av pandemin.
Landets kongress, där regeringsvänliga konservativa partier är i majoritet, godkände i veckan den största statsbudgeten i landets historia. Den största delen av satsningarna går till infrastruktur med kopplingar till storföretag, vilket väckt skarp kritik i ett land där fattigdomen är utbredd och hälften av barnen under fem år lider av undernäring.
Flera aktivistgrupper har kallat till en protest senare under lördagen med krav på presidentens avgång.
Gå till toppen