Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Traktorprotest blockerade danska vägar

Hundratals traktorer rullade under lördagen på vägarna i Köpenhamn och Århus i en stor lantbrukarprotest mot regeringens behandling av de danska minkfarmarna. I Köpenhamn deltog uppåt 500 traktorer i protesten.

Lantbrukare protesterade mot den danska regeringens beslut att de danska minkarna ska avlivas.Bild: Nils Meilvang
Demonstranterna samlades på Langelinie vid hamninloppet och polisen uppmanade cyklister att undvika att komma i vägen för traktorkolonnen. Med start klockan 10 började traktorerna att köra in i staden längs tre särskilda rutter.
– Det handlar inte bara om danskt lantbruk och minkbranschen. Det handlar om demokratin i Danmark. Och den är viktigare än alla epidemier, säger Kristian Krogshave, som äger en maskinstation i Nibe på Nordjylland och är underleverantör till minkbranschen, till DR.
Enligt demonstranternas egen hemsida var protesten mot ”maktmissbruk och bristande respekt för grundlagen”.
Föremålet för ilskan är den danska regeringens beslut att avliva 15-17 miljoner minkar, i samtliga besättningar i Danmark. Detta sedan det visast sig att ett coronavirus som muterat bland minkarna också smittat människor.
Uppåt 500 traktorer anslöt till demonstrationen i Köpenhamn.Bild: Nils Meilvang
Massavlivningen kommer att slå ut hela den danska minknäringen, även friska besättningar där inget coronavirus har påvisats. Något som det visade sig att regeringen inte hade lagstöd för när avlivningarna inleddes i början av november.
Statsminister Mette Frederiksen (S) lyckades visserligen senare förhandla fram ett lagförslag som stöttar avlivningen av alla minkar. Men livsmedelsministern Mogens Jensen (S) fick avgå på kuppen, och kritiken mot behandlingen av minkfarmarna har bara tilltagit.
Både i Köpenhamn och Århus talade politiker från flera högerpartier vid demonstrationerna.
– Föreställ dig att statsmakten utan lagligt stöd gick in på din egendom och tog din bil och därefter sade: Jamen det var väl synd, vi får se om du får någon ersättning. Det är inte rimligt, säger Lars Boje Mathiesen, talesperson för partiet Nye Borgerlige, till DR.
Vid 16-tiden hade de sista traktorerna lämnat både Köpenhamn och Århus.
Gå till toppen