Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brittisk satsning på solenergi från rymden

Solkraftspark i Marocko. Bilden har ingen koppling till forskningen som beskrivs i artikeln.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Storbritannien satsar på forskning om hur solenergi från rymden kan strålas till jorden för att användas som energikälla, så kallad SBSP-teknik, skriver Ny Teknik som hänvisar till brittiska tidningen E&T.
Det brittiska rymdbolaget UK Space Agency går tillsammans med affärs- och energidepartementet in med pengar till studien som leds av teknikkonsultbolaget Frazer-Nash.
Forskningens mål är att utveckla satelliter som omvandlar solenergi till högfrekventa radiovågor som tas upp av mottagare på jorden, som i sin tur är anslutna till elnätet.
Men det är långt kvar tills dess att tekniken ska gå att använda. Frazer-Nash ska lägga upp en strategi för ett fungerande system som ska kunna tas i bruk under 2050.
Även USA och Kina har satsat på forskning om SBSP-teknik, skriver Ny Teknik.
Gå till toppen